ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Історія України

ПОЧАТОК І ОСНОВНІ ПОДІЇ РЕВОЛЮЦІЇ ТА ВІЙНИ У 1648-1653 PP.
У середині XVII ст. українське населення знаходилося в тяжкому стані. Про незадоволення українського народу своїм становищем свідчить ціла низка повстань протягом 50 років. Ці повстання закінчилися поразками, але причини, якими вони були викликані, залишалися.
Навесні 1648 р. в Україні почалося нове повстання, яке суттєво вплинуло на міжнародні відносини у Східній Європі, мало епохальне значення в історії українського народу, важливе — в історії Росії та Польщі.
Причини Національної революції та Визвольної війни:
1. Політичні — безправ'я українського народу, тяжкий політичний гніт з боку Польщі, прагнення розширити і зміцнити права козацтва.
2. Соціальні — посилення феодальної експлуатації з боку польських магнатів, шляхти та єврейських орендарів.
3. Національні — прагнення українського народу звільнитися від гніту Польщі й польського панства, яке вважало українців людьми другого ґатунку, зберегти себе як народ, убезпечити від етнічних чисток і репресій.
4. Релігійні — прагнення відстояти свою православну віру, захистити її від натиску католицизму й уніатства.
Завдання революції:
1. Створення незалежної соборної української держави.

99

Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

2. Ліквідація польсько-шляхетського землеволодіння і заміна його, як основним, українським козацьким, установлення нових виробничих відносин.
Ці завдання за своєю суттю були революційними. Визначальним було завоювання незалежності, оскільки лише таким шляхом можна було вирішити всі інші завдання: соціальні, економічні, національні та релігійні.
Революційний характер подій виявлявся в таких докорінних змінах у житті українського суспільства в середині XVII ст., як:
• ліквідація влади польського короля, магнатів і шляхти на значній території України; заміна польської влади українською;
• революційні зміни у сфері власності: ліквідація польського магнатсько-шляхетського землеволодіння та заміна його козацьким; фактичне скасування кріпосного права й особисте звільнення сотень тисяч селян;
• становлення та формування Української національної
дер-жави;
• суттєві зрушення в релігійній сфері: фактична ліквідація на звільненій території панування католицької церкви та перехід до домінування православ'я;
• істотні зміни в ідеології та менталітеті українців: провідною стає ідея української державності, докорінно змінюється національна самосвідомість більшості україн-ського народу.
Про революційний характер подій свідчать масштаби участі в них українського населення: не кілька тисяч, як у 20-30-х pp. XVII ст., а абсолютна більшість українського народу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «ПОЧАТОК І ОСНОВНІ ПОДІЇ РЕВОЛЮЦІЇ ТА ВІЙНИ У 1648-1653 PP.» з дисципліни «Історія України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Класифікація кредитів комерційних банків
АУДИТОРСЬКИЙ ЗВІТ ТА ВИСНОВОК
Іменник
Аудит товарів
Наголос


Категорія: Історія України | Додав: koljan (20.01.2013)
Переглядів: 733 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП