ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Соціологія праці

Соціальні переміщення під впливом науково-технічного прогресу
Сучасний етап НТП охоплює разом з промисловістю сільське господарство, транспорт, зв'язок, медицину й побут. Сприяючи підвищенню ефективності виробницт ва, він стає одним із найважливіших чинників піднесен ня ефективності суспільного виробництва. В трудовій сфері він сприяє також змінам у змісті праці, формуван ню її творчого характеру, зростанню загальної задоволе ності працею '. Уявлення про масштаби і спрямованість впливу НТП на трудову мобільність може дати знайом ство з його основними напрямами на сучасному етапі.
Вони такі:
• комплексна автоматизація виробництва, зокрема
розвиток гнучкого автоматизованого виробництва, застосування промислових роботів, автоматизація
проектування, створення безлюдних виробництв;
• комп'ютеризація та електронізація, що забезпечу
ють розробку й широке застосування в економіці,

Див.: Российская социологическая знциклопедия // Под общ. ред.
Г. В. Осипова. М., 1999. С. І)7.

ГЛАВА 10
ТРУДОВА МОБІЛЬНІСТЬ

науці, освіті, побуті інформаційно-обчислювальної і мікропроцесорної техніки, електронного облад
нання;
• розвиток енергетики, пошук і використання її но
вих джерел;
• створення нових засобів транспорту і зв'язку;
• освоєння мембранної, лазерної, плазмової та інших
технологій;
• створення й застосування ефективних конструкцій
них матеріалів (промислова кераміка, композити
тощо);
• розвиток біотехнології;
• розвиток космонавтики та дедалі ширше викорис
тання космосу в інтересах народного господарства;
• створення нових інформаційних технологій.
Не можна не визнати, що криза економіки в «постра
дянських» країнах негативно вплинула на реалізацію

повною мірою всіх зазначених напрямів . Однак вплив 2
кожного з них на розвиток соціальної (і трудової) мобільності залишається. Цей вплив проявляється у про цесах відмирання старих професій і виникнення нових, будівництві нових виробництв і модернізації наявних, припливі кваліфікованих фахівців в одні галузі промис ловості і відтоку їх з інших. Таким чином, розвиток НТП закономірно приводить до соціальних наслідків, що зу мовлює соціальні переміщення працівників. Розглянемо, як впливають вони на трудові переміщення.
Одним із найважливіших соціальних наслідків упро
вадження нової техніки в виробництво є вивільнення частини працівників, оскільки завдання НТП в тому й полягає, щоб виготовити більше продукції з меншими трудовими затратами. Тим самим створюються переду мови для скорочення робочого часу і збільшення вільно го як засобу творчого розвитку особистості. Однак перс пектив для скорочення робочого часу в українському

Див.: Інженер XXI століття: особистість і професіонал у світі гу манізації та гуманітаризації вищої технічної освіти / За ред. М. С. Доб- рускіна. Харків, 1999. С. 8—9.

281 1. Соціальні переміщення під впливом науково-технічного прогресу

суспільстві поки що немає через економічні труднощі. Йдеться про те, як ефективніше використовувати вивіль нюваних працівників, число яких у колишньому СРСР тільки в результаті автоматизації виробництва сягало в
середньому 2—3 млн осіб на рік . За цих умов надлишок 3
робочої сили в деяких регіонах країни потребує спеціаль ної системи організації працевлаштування. Мова йде не тільки про кількісну, а й про якісну сторону вирішення проблеми. Виникає нове явище — нестійкість соціально- професійного статусу особистості. В результаті технічно го прогресу люди втрачають набуті спеціальності, місце в процесі праці, рівень зарплати. Серед таких переважають в основному працівники з початковою освітою. Зростає число тих, хто не може адаптуватися до нової техніки. Сьогодні необхідна широка мережа навчальних закладів для перекваліфікації робітників.
Поряд з вивільненням робітників мірою прискорення
НТП очікується і вивільнення інженерів. Щоправда, цей процес поки що дуже суперечливий. З одного боку, уск ладнення самої продукції і технології її виробництва пот ребує піднесення ролі інженерної праці. Так, при вироб ництві реактивних двигунів для авіації потрібно в багато разів більше інженерів, ніж при виробництві поршневих. На передових виробництвах співвідношення інженерів і робітників становить 1:1.
З другого боку, технічне оснащення інженерної праці
та автоматизація процесу проектування в десятки разів підвищує продуктивність праці інженерів, приводить до вивільнення їх. Причому за умов госпрозрахунку витіснятиметься менш підготовлена частина інженерів, що утруднить їхнє влаштування на нові інженерні поса ди. Так що перенавчатися інженерам і керівникам дове деться не менше, а навіть більше, ніж робітникам. Тим паче, що подвоєння наукових знань у світі відбувається
кожні 8,5 років . Характерно, що це стосується і фахівців 4
інших професій. Вихід вбачається в необхідності створю-

Див.: Аитов Н. А. Социальньїе проблеми ускорсния научно-техни- ческого прогресса в СССР. М, 1987. С. 26.
Див.: Шиман M. K. K третьему тьісячелетию. М., 1987. С. 340.

ГЛАВА 10
ТРУДОВА МОБІЛЬНІСТЬ

вати всеосяжну загальнодержавну (галузеву і регіональ ну) систему перенавчання усіх фахівців.
Одним із наслідків НТП є докорінна зміна вимог до
працівників, насамперед до їхніх знань, зумовлена пере ходом від ручного й механізованого виробництва до ав томатизованого. Так, робітник, що обслуговує автомати зовані системи, повинен добре знати цю техніку, во лодіти електронікою і навичками програмування. Крім того, важливо враховувати зменшення «норми старіння» професій і знань, що вимагає багаторазового про фесійного навчання протягом трудового шляху. Так, швидкість старіння знань, отриманих у вузі чи аспіран турі, становить близько 10 % на рік. Отже, працівник має бути підготовлений до численних перекваліфікацій, для чого потрібна солідна загальноосвітня база, особливо в галузі фундаментальних наук — фізики, математики, хімії, обчислювальної техніки, суспільних наук.
Не менш важливою є вимога творчого підходу до
праці. До цього змушують не тільки зміни в роботі, коли з придатка машини робітник стає її господарем, а й йо го основний професійний обов'язок — думати, аналізу вати, приймати рішення й виконувати їх. Цього вимагає також ускладнення всіх видів людської діяльності, навіть побутової її сторони. Однак особливе значення мають вимоги динамічних перетворень у навколишньому соціальному середовищі, коли працівникові необхідні ве лика гнучкість розуму, високий ступінь адаптації до но вих умов і змісту праці, до зміни всієї соціальної, еко номічної і політичної ситуації в країні. За цих умов заг роза відставання індивідуальної свідомості від суспільно го буття зростає, що збільшує потребу в гуманітарних знаннях, у вивченні суспільних наук.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Соціальні переміщення під впливом науково-технічного прогресу» з дисципліни «Соціологія праці»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Перевірка формування і змін власного капіталу
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ГРОШОВОГО ОБОРОТУ І МІСЦЕ В НЬОМУ ФІСКАЛЬНО-...
Викид плазми на Сонці досяг Землі
Постаудит
ВАЛЮТНІ СИСТЕМИ ТА ВАЛЮТНА ПОЛІТИКА. ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ВАЛЮТ...


Категорія: Соціологія праці | Додав: koljan (22.12.2012)
Переглядів: 751 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП