ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Соціологія праці

Змістовний і формальний соціальний контроль
Підставою для виокремлен-
я цих типів соціального контролю є та обставина, що будь-які системи відносин і діяльності (як і все у при-
роді) мають свої зміст і форму.

ГЛАВА 9
СОЦІАЛЬНИЙ КОНТРОЛЬ У СФЕРІ ПРАЦІ

Поняття змістовності відбиває глибину, серйозність, дієвість контролю, а поняття формальності — його повер ховість, видимість, непринциповість. У разі формального контролю спостереженню та оцінці піддаються не змістовна якість організаційно-трудових відносин і діяль ності, їхній зміст, а зовнішні ознаки, здатні створювати ефект правдоподібності, нормальності, наприклад пере бування на робочому місці, а не дійсна робота, зовнішня активність, а не конкретні результати, ретельність, а не якість виконання.
Формальний контроль стимулює так звану імітовану
поведінку, коли людина як працівник та економічний діяч не дотримується вимог дисципліни в їхньому сутнісному змісті, а імітує трудову активність тією мірою, яка задовольняє оточення і його самого.
Глибокий аналіз проблеми свідчить, що в ор
ганізаційно-трудовій сфері криються потенційно великі можливості імітації активності, сумлінності, принципо вості, ретельності та інших нормативних ознак, аспектів дисципліни. Особливо поширена така імітована по ведінка, як формалізм. Він виникає внаслідок як неба жання, так і нездатності працівника дотримуватися норм відносин і діяльності по суті, тобто може бути навмис ним чи ненавмисним.
З погляду формалізму, варто звернути увагу на таку
суперечність: людина, що орієнтується на дисципліну, може виявитися в кінцевому підсумку формалістом, а та, що орієнтується тільки на сутність справи, — недис- циплінованим працівником та економічним суб'єктом. Орієнтація на дисципліну обмежує творчість, а в процесі творчості неминучі порушення дисципліни. Співвідно шення таких явищ, як дисципліна, творчість і фор малізм, — це глобальна практична проблема забезпечен ня ефективного соціального контролю.
3. Відкритий і прихований. Незважаючи на удавані прос тоту і конкретність, ці типи соціального контролю відби вають досить складні явища в організаційно-трудовій сфері. У загальному плані відкритість чи закритість соціального контролю визначається станом обізнаності, поінформованості щодо соціально-контрольних функцій

2. Види й типи соціального контролю 269

тих хто виявляється об'єктом цих функцій. Розглянемо
більш конкретно прояви відкритості чи закритості
соціального контролю в трудових організаціях.
Відкритим чи прихованим може бути насамперед та
кий ключовий елемент соціального контролю, як нагляд за поведінкою. Прихованість нагляду в соціальних спіль нотах на зразок трудових організацій забезпечується го ловним чином такими способами, як спостереження за допомогою технічних засобів, несподівана поява фор мальних чи неформальних контролерів, збір інформації через посередників.
Важливий аспект соціального контролю — визна
ченість вимог і санкцій. Наявність такої визначеності за побігає проявам необізнаності та несподіваності в соціальному контролі, що у свою чергу сприяє його відкритості, підвищує соціальний комфорт організа ційно-трудових відносин і діяльності. Якщо людина як працівник та економічний діяч не обізнана, не поінфор мована щодо обов'язкових вимог і санкцій за їх невико нання, то можна говорити про прихований характер соціального контролю.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Змістовний і формальний соціальний контроль» з дисципліни «Соціологія праці»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ПРОПОЗИЦІЯ ГРОШЕЙ
Стандартизація в галузі безпеки телекомунікаційних систем
Комп’ютерна телефонія — поняття і застосування
ТОВАРНИЙ АСОРТИМЕНТ І ЙОГО ПОКАЗНИКИ
Лексикографія і словники


Категорія: Соціологія праці | Додав: koljan (22.12.2012)
Переглядів: 734 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП