ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Соціологія праці

Ринок праці: соціальний контекст
Ринок праці — категорія насамперед економічна. То му пріоритети в його дослідженні лежать у галузі еко номічних наук. Як один із приватних ринків, він ужи вається в контексті загальних теоретичних підходів до проблем ринку в межах становлення у світовій науці но вої економічної парадигми. У руслі її обговорення у вітчизняній літературі постали нові підходи до розуміння економіки, її соціальної ролі в розвитку суспільства.
Насамперед можна виокремити системний підхід, як концептуальне бачення місця економічних відносин у системі всієї сукупності соціальних (у широкому зна ченні) відносин і взаємозв'язків. З таким підходом пов'язується залучення матеріального процесу виготов лення продуктів у соціально-економічний процес ство рення нових цінностей для людини.
Нерозривно пов'язана з попередньою концепція корінної зміни економічного мислення, освітлення й ви ховання, що базується на загальнолюдських і спе-

104

ГЛАВА 4
РИНОК ПРАЦІ В СОЦІОЛОГІЧНОМУ ВИМІРІ


цифічних національних цінностях. Такий підхід спрямо ваний на інтеграцію соціально-моральних і підприєм ницьких рішень.
На зміну соціально-економічної організації товарови
робників націлена концепція такої організації управ ління, яка сприятиме піднесенню рівня розумової праці, її ролі в економічному розвитку нації.
І, нарешті, концепція співвідношення державного ре гулювання та ринкового механізму в процесі формуван ня змішаної економіки. Цінність такого підходу — у за безпеченні можливості поєднати переваги стандартизації і гнучкості.
Як бачимо, практично всі концепції об'єднані загаль
ною спрямованістю економічної теорії на людину в усій сукупності її соціально-економічних, духовних і мораль них характеристик. Причому така спрямованість цілком співвідноситься з переходом у світовій цивілізації до но вого типу соціально-економічного розвитку, в центрі якого перебуватиме людина, її творчий потенціал, з ре алізацією котрого пов'язуються зміни системи еко номічних і соціальних цінностей.
Очевидно, формування нового, гуманізованого типу
економічного зростання в Україні та інших країнах СНД лежить на шляху створення «людського» господарського механізму, орієнтованого на розвиток і нагромадження людського багатства як сукупності діяльних, продуктив них здібностей особистості.
Таким чином, концепції нової економічної парадигми
містять теоретичну базу, необхідну для корекції ро зуміння місця і ролі проблем становлення ринку праці. Зазначимо, що поняття «ринок праці» найчастіше вжи вається як синонім поняття «ринок робочої сили». Та є й інші погляди. Розбіжності в трактуваннях цих понять як вітчизняними, так і зарубіжними дослідниками тривають і по сьогодні. Так, прихильники терміна «ринок праці» стверджують, що сама робоча сила продана бути не мо же, тому що для цього необхідно для укладання угоди обов'язкове збереження особистої свободи найманого робітника.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Ринок праці: соціальний контекст» з дисципліни «Соціологія праці»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Договір на проведення аудиторської перевірки
Аудит акцизного збору
Послуги, що можуть забезпечуватися системою електронної пошти
Оцінка ймовірності та здійснюваності інвестиційного проекту
Якість створення продукту


Категорія: Соціологія праці | Додав: koljan (22.12.2012)
Переглядів: 804 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП