ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Соціологія праці

Сучасний етап розвитку соціології праці
Теоретичною основою, як і раніше, залишався пози тивізм, однак передбачалося розширити його можливості шляхом надання соціології більшої точності за рахунок використання сучасного математичного апарату і статис тичної теорії.

4. Сучасний етап розвитку соціології праці


J


Розширюється коло теоретичних принципів побудови соціології праці. Поряд із принципами біхевіоризму і «відкритої» поведінки чільними стають принципи опе раціоналізму і квантифікації. Операціоналізм — процеду ра конкретизації соціологічних понять чи зведення їх до таких індикаторів, які можна описати деякою сукупністю операцій (П. Бриджмен). Квантифікація — кількісне ви раження, вимір якісних ознак (наприклад, оцінка в балах особистих і ділових якостей працівника). Проникнення математики в соціологію збагатило її кластерним, фак торним, кореляційним, лонгетюдним та іншими метода ми аналізу даних. Водночас інтерпретація її як по- ведінкової науки привела до збагачення соціології мето дами, що застосовуються у психології та економіці. З економіки запозичено економетричні методи, моделю вання, експеримент, а з психології — психодіагностичні методи. Уже до 40—50-х років була завершена розробка усіх найвідоміших тестів (шкала виміру інтелекту Вексле- ра, тест Роршаха, тест тематичної апперцепції, шістнад- цятифакторний особистісний опитувальник Кеттелла). Усе це збагатило насамперед емпіричну і прикладну соціологію, у тому числі індустріальну. Соціологи-прак- тики на підприємствах уже не могли обійтися без еко номічних моделей і психодіагностики.
Розширення сукупності основних принципів розвит
ку емпіричної соціології спричинило появу нових соціологічних шкіл і напрямів. Провідною з погляду соціо логії праці вважається Чиказька школа, для якої було
характерно:
По-перше, розвиток так званої соціальної діяльності
(social work) — практичне вирішення соціальних проб лем, породжених урбанізацією та індустріалізацією: без робіття, убогості, злочинності. Психологи, юристи, соціологи у 20—30-ті роки працювали над питаннями за побігання конфліктам, вирішенням трудових суперечок, поліпшенням умов праці і стабілізацією кадрів. Поступо во соціальних працівників витіснив спеціалізований відділ управління персоналом.
По-друге, поява в 1918 р. спільної праці У. Томаса і
Ф. Знанецького «Польський селянин у Європі і в Аме риці», що позначила новий рубіж у розвитку сучасної соціології.
4*

52

ГЛАВА 2
ВИНИКНЕННЯ І РОЗВИТОК СОЦІОЛОГІЇ ПРАЦІ

По-третє, розробка соціально-екологічної теорії

Р. Парка і Е. Берджеса, основними елементами якої бу ли «соціальна мобільність», «соціоекономічний статус», «маргінальна особистість».
Гідну конкуренцію в галузі соціологічних досліджень проблем праці становила Гарвардська школа, заслугою якої було проведення знаменитих Хоторнських експери ментів під керівництвом автора доктрини «людських відносин» Е. Мейо. В основу цієї доктрини покладено принцип заміни індивідуальної винагороди груповою (колективною), економічної — соціально-психологічною (сприятливий моральний клімат, задоволеність працею, демократичний стиль керівництва). Звідси бере початок розробка нових засобів підвищення продуктивності праці: «партисипативне управління», «гуманізація праці», «групові рішення», «освіта службовців», і цей принцип співвідноситься з іншими принципами, на яких грунту
валася соціологічна теорія Гарвардської школи:
• людина являє собою «соціальну тварину», орієнто
вану і включену в контекст групової поведінки;
• жорстка ієрархія підпорядкованості й бюрократич
на організація несумісні з природою людини і її во
лею;
• керівники промисловості мають орієнтуватися біль
шою мірою на людей, аніж на продукцію. Це сприяє «соціальній стабільності» суспільства й за доволеності індивіда своєю роботою. Раціоналізація управління, що враховує соціальні та психологічні аспекти трудової діяльності людей, — магістраль ний шлях інноваційної діяльності на підприємстві.
На основі доктрини «людських відносин» виник іще
один напрям американської соціології праці — вивчення мотивацій. Найвідомішими серед моделей мотивації є ієрархічна теорія потреб (А. Маслоу, 1908—1970) двофак- торна теорія мотивації (Ф. Херцберг), а також теорії «X» та «Y» стилів управління (Д. Макгрегор). Вони належать до базових, фундаментальних і багато в чому визначають нинішній вигляд індустріальної соціології й менеджмен ту, стимулюють тисячі емпіричних досліджень і практич них програм.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сучасний етап розвитку соціології праці» з дисципліни «Соціологія праці»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ВАЛЮТНИЙ РИНОК. ВИДИ ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
Поточний стан об'єкту «Укриття» на ЧАЕС
РОЛЬ КРЕДИТУ В РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ
ПЛАНУВАННЯ, СТАДІЇ ТА ПРОЦЕДУРИ АУДИТУ
ФОРМИ І ПРОЦЕДУРИ ФУНКЦІОНАЛЬНО-ВАРТІСНОГО АНАЛІЗУ


Категорія: Соціологія праці | Додав: koljan (22.12.2012)
Переглядів: 778 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП