ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Принципи формування і спосіб реалізації інтернаціональної вартості на світовому ринку
Об'єктивні підвалини саморегулювання пропорцій міжнародного економічного обміну формуються на основі реалізації на світовому ринку інтернаціональної вартості товарів та послуг, її вплив на розвиток світогосподарських зв'язків здійснюється завдяки інтернаціоналізації всієї сукупності структурних ланок ринкових відносин товарної форми продукту праці, ціни виробництва, оптових і роздрібних цін, системи грошових відносин. На цій основі створюються необхідні передумови формування пропорцій міжнародного обміну — досягаються внутрішня єдність складових світового ринку, їхня взаємна порівнюваність і конвертованість. У цьому розумінні інтернаціональна вартість виконує функцію системоутворюючої ланки, за допомогою якої складові елементи економічних відносин світового господарства пов'язуються в єдине ціле.
Інтернаціональна вартість — продукт високорозвиненої структури міжнародних економічних відносин, що грунтуються на функціонуванні світового господарства як структурно цілісної системи. Глибокі базисні зміни відбуваються безпосередньо у відтворювальних структурах національних господарств, які через міжнародний поділ праці та інтернаціоналізацію основних факторів виробництва — капіталу і робочої сили, інтеграцію грошових ринків, фінансових систем — уже не можуть економічно функціонувати відокремлено.
Особливе значення у розвитку Цього процесу має наповнення новим змістом економічної конкуренції, яка виконує дуже важ-
424

ливу роль у формуванні механізму інтернаціональної вартості. Прогресуюче поглиблення міжнародного поділу праці та зростаюча взаємозалежність умов реалізації, так само як інтернаціоналізація сукупного платоспроможного попиту, викликають не тільки загострення конкуренції на зовнішньому ринку, а й глобалізацію її змісту. Як наслідок світова економіка у всіх її багато-ланкових структурах втягується у всезагальне змагання, в якому вирішальна роль належить не національним, а інтернаціональним конкурентним перевагам.
Разом з тим глобалізація економічної конкуренції створює механізм передачі один одному циклічних імпульсів, що виникають у різних країнах, та різних потрясінь (грошово-кредитних, фінансових, збутових), які зумовлюють інтернаціоналізацію відтворювального циклу. В результаті у світовій економіці формуються такі об'єктивні взаємозалежності та взаємодоповнення національних сфер виробництва, при яких вони, втрачаючи свою економічну відокремленість і самостійність, перетворюються на інтегральні частини єдиного структурно цілісного міжнародного економічного організму.
З урахуванням розвитку цих процесів світове господарство набуває нової якості: воно перетворюється з сумативної на логічно цілісну й структурно завершену систему. Усуспільнення виробництва і праці на світогосподарському рівні, інтернаціоналізація кругообороту капіталу у всіх його формах і на всіх стадіях розвитку, формування стійких взаємозв'язків між державою і транснаціональним капіталом, зростання ролі міжнаціональних і транснаціональних економічних та політичних інституціональних структур є складовими цієї системи.
Розглянуті процеси утворюють необхідні логічні передумови розуміння, по-перше, об'єктивних основ формування інтернаціональної вартості, по-друге, її сутності, по-третє, співвідношення її ,з національною вартістю.. Осмислення зазначених процесів має принципове значення і для з'ясування широкого кола важливих питань, що зумовлюють розвиток діючої системи товарно-грошових та валютно-фінансових відносин.
У процесі поглиблення міжнародного поділу праці та формування на цій основі світового господарства як цілісної системи відбувається інтернаціоналізація не лише самого виробництва, а й витраченої в ньому суспільної праці. Відображенням цього є формування на світовому ринку середньої одиниці праці, яка становить об'єктивну основу інтернаціональної вартості. Така одиниця відображає суспільне необхідні витрати праці на виробництво товару при середньосвітових суспільне нормальних умовах виробництва, рівні продуктивності та інтенсивності праці.
Разом з тим слід ураховувати, що суспільне необхідний робо-
425

Рис. 29. Зміна субординації національної, регіональної та інтернаціональної вар гості в умовах функціонування сумативної та структурно цілісної системи світового ринку
чий час, який складається на основі інтернаціоналізації процесу відтворення і відповідає середній одиниці праці, регулюється виробничими витратами на виробництво лише тих товарів, які безпосередньо беруть участь у світовому обміні. В умовах глобалізації економічного простору розподіл національного виробництва на частину, яка має забезпечувати потреби внутрішнього ринку, і на частину, пов'язану з відтворенням експертної продукції, втрачає реальний економічний зміст. Це призводить до того, що відтворю-вальна структура національних господарств у всьому обсязі, глибині та широті поступово набуває за своїм реальним економічним статусом інтернаціонального змісту.
Відповідно змінюється співвідношення між інтернаціональною вартістю певного товару чи послуги та його національними вартостями—витратами виробництва та обігу на рівні економічних структур окремих країн. Інтернаціональна вартість набуває пріоритетної функції по відношенню до національних вартостей. Останні втрачають своє самостійне значення. Вони перетворюються на своєрідний різновид індивідуальної вартості. В результаті інтернаціональна та національна вартості співвідносяться, виходячи з принципів взаємодії загального і особливого (рис. 29).
Слід застерегти, що розглядаючи зміст зазначених процесів, не треба їх абсолютизувати. Процес інтернаціоналізації виробничих відносин здійснюється на занадто суперечливій основі. Він
426

зумовлюється взаємодією двох протиборствуючих тенденцій — доцентрових та відцентрових. У зв'язку з цим формування інтернаціональної вартості, як і інтернаціоналізація всієї системи вартісних відносин, може розглядатися лише в динаміці, лише як розвиток певної суперечливої тенденції.
Сьогодні в найбільш завершеній формі функціонує лише особливий різновид інтернаціональної вартості — регіональна інтернаціональна вартість, яка формується в межах окремих інтегральних структур світового господарства. Разом з тим інтенсивний процес становлення економічної структури всесвітнього господарства, який відбувається в останні роки, дає змогу говорити і про тенденції формування інтернаціональної вартості на цьому рівні. В результаті загальна структура вартісних відносин світогосподарських зв'язків може бути подана у вигляді складного механізму взаємодії на різних рівнях національних вартостей, регіональних інтернаціональних вартостей і, нарешті, інтернаціональної вартості світового ринку.
Інтернаціональна вартість реалізує себе на світовому ринку через механізм ціноутворення, а також через інтернаціоналізацію системи грошових відносин.
Розглядаючи це питання, слід мати на увазі, що функціонування цінового механізму світового ринку б основною ланкою саморегулювання економічних пропорцій світогосподарських зв'язків. Світова ціна являє собою грошове вираження інтернаціональної вартості товарів і послуг, що реалізуються на зовнішньому ринку. Разом з тим слід зважити й на те, що світова ціна відбиває зміст інтернаціональної вартості опосереднено — через проміжні ланки. У цілісній системі світового господарства створюються об'єктивні умови для виявлення стійкої тенденції до формування середньої норми прибутку на виробництво ідентичних та взаємозамінюваних груп товарів і послуг, а також відповідного утворення інтернаціональної ціни виробництва.. Остання розглядається в економічній теорії як модифікована форма вартості, що є безпосереднім фундаментом для цін світового ринку.
Об'єктивний процес формування цін світового ринку може бути представлений як наступна ланка взаємопов'язаних вартісних структур: формування середньої одиниці праці світового ринку — формування інтернаціональної вартості товарів — формування інтернаціональної ціни виробництва — формування ринкової ціни світового ринку (рис. ЗО). Засновані на таких взаємозв'язках ціни світового-ринку, як й інтернаціональна вартість, набувають функції першості по відношенню до цін національних ринків. Вони виступають як своєрідний епіцентр, до якого пристосовуються ціни внутрішнього обміну. При цьому сила зв'язку між національними (внутрішніми) і світовими цінами зростає в міру того, як еконо-
427

Рис. 30. Процес формування вартісних структур світового ринку
міка країни все активніше бере участь у міжнародному поділі праці.
Поряд з цим невід'ємним функціональним інструментом формування пропорцій зовнішнього ринку є світові гроші. Оскільки світова ціна є грошовим вираженням інтернаціональної, вартості товару, економічна тотожність міжнародного обміну та пропорційність можливі лише за умови функціонування на світовому ринку загального, інтернаціонального за своїм змістом вартісного еквівалента. Лише в цьому випадку в здійснюваній на світовому ринку метаморфозі Г—Т (гроші — товар.) відбувається еквівалентне відшкодування створеної інтернаціональною суспільною працею вартості.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Принципи формування і спосіб реалізації інтернаціональної вартості на світовому ринку» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Що таке GSM?
ВИДИ ГРОШОВИХ СИСТЕМ ТА ЇХ ЕВОЛЮЦІЯ
Как надо понимать закон инерции
Технічне забезпечення ISDN, підключення до Internet через ISDN
Аудит касових операцій. Мета, завдання, джерела аудиту


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1130 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП