ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Необхідність і сутність індексації доходів населення
Відомо, що коливання цін відбувається в основному навколо вартості товарів і послуг. Але існує багато факторів, які не залежать від руху вартості й впливають на попит і пропозицію. Вільна ціна насамперед залежить від інфляції, тобто від знецінення грошей у результаті перевищення кількості грошових знаків (одиниць), що перебувають в обігу, над сумою товарних цін і появою маси грошових знаків, не забезпечених товарами.
Вільні ціни впливають на рух реальної заробітної плати, тобто на кількість і якість життєвих засобів, які може придбати працівник за грошову заробітну плату.
В умовах підвищення цін треба хоча б зберегти реальну заробітну плату працівників. Особливо це стосується тих, хто живе за рахунок лише заробітної плати. Слід брати до уваги захист особливо малозабезпечених верств населення, багатодітних сімей.
Зниження реальної заробітної плати негативно впливає на економічне становище трудящих. Останні змушені шукати додаткову роботу. Знижується не тільки рівень життя, скорочується і вільний час.
Для соціального захисту населення потрібна індексація доходів. Вона являє собою автоматичне коригування величини грошових доходів фізичних осіб з бюджетних джерел (пенсії, допомоги, стипендії), заробітної плати за місцем роботи, а також грошових заощаджень фізичних осіб у вигляді вкладень в установи державної кредитно-фінансової системи і облігації державних позик з метою часткового відшкодування втрат, пов'язаних зі зростанням цін.
Індексація грошових доходів мав здійснюватись залежно від індексу споживчих цін.
До індексації доходів можливі різні підходи: їх можна індексувати у повній відповідності з індексом споживчих цін на товари і послуги. Припустимо, рівень останніх зріс на 10 відсотків. Тоді доходи населення мають автоматично підвищитись також на 10 відсотків.
Проте чим вищий ступінь індексації, тим важче боротись з. інфляцією. Це пояснюється тим, що купівельна спроможність населення залишається досить значною. Отже, і ціни на товари будуть зростати. Треба мати на увазі, що підвищення цін відбувається не тільки під впливом попиту на товари і послуги, а й тому, що зростають витрати виробництва (заробітна плата, як відомо, є досить помітним елементом витрат виробництва).
Досвід країн, де здійснюється індексація доходів, показує, що
359

вона не буває повною. Як правило, практикується часткова індексація в певній пропорції по відношенню до індексу цін.
Індексація доходів, безумовно, потрібна всім верствам населення. Але форми і розміри її не можуть бути для всіх однаковими. Інакше розрив між доходами різних груп населення збільшуватиметься.
Індексація доходів повинна бути частковою не лише тому, що вона визначається лише в певній пропорції по відношенню до індексу цін, а й тому, що доходи різних груп населення зростають неоднаково.
Слід ураховувати і те, що часткова індексація має свої проблеми. Якщо переваги в індексації доходів віддавати малозабезпеченим верствам населення, то мінімальний рівень доходу все більше буде наближатися до середнього. А це прямий шлях до відродження зрівнялівки, ігнорування кваліфікованої праці. Навряд чи такий підхід створюватиме додаткові стимули до праці як мало-, так і середньооплачуваних верств населення.
На думку окремих спеціалістів, краще індексувати фонд оплати праці, включаючи премії за рахунок прибутку. При індексації номінальної заробітної плати слід ураховувати фактори, що впливають на її зростання. Треба зробити так, щоб методи індексації не зруйнували стимулюючу роль заробітної плати.
,Як відомо, в бюджетних організаціях заробітна плата жорстко фіксується. Проте і у невиробничій сфері розмір її не повинен різко відставати від оплати праці у виробничих галузях. Тому в світовій практиці індексування доходів працівників бюджетних організацій здійснюється залежно від двох , індексів — споживчих цін і заробітної плати у виробничих галузях.
Для індексації доходів, треба правильно визначити індексацію цін на послуги і споживчі товари, набір благ і послуг, так званого споживчого кошика, споживчий бюджет.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Необхідність і сутність індексації доходів населення» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Технологічний процес розробки і просування сайтів
Когда «горизонтальная» линия не горизонтальна
Орфоепія і українська вимова
Здійснення розрахунків в іноземній валюті по зовнішньоекономічних...
Аэродинамическая труба


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 852 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП