ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Допоміжна форма розподілу доходів
Власник промислового капіталу одержує прибуток, власник землі — ренту, власник позичкового капіталу — процент. Такі доходи від власності є основними.
Тут розглядатимуться доходи від власності як допоміжна форма до основної форми — заробітної плати.
Тривалий час у механізмі розподілу доходів у нашій країні заперечувалась така форма, як доходи від власності. А поява акціо-
344

нерів серед робітників капіталістичних країн критикувалась як антинаукова буржуазна економічна теорія “демократизації капіталу”. Стверджувалось, що продаж акцій робітникам не змінює сутності капіталізму, не означає “революції власності”, що це один з способів посилення могутності фінансової олігархії та пограбування народних мас.
Проте, якщо відкинути ідеологічну упередженість і тверезо оцінити сучасне становище робітників ряду розвинених країн ринкової економіки, то можна побачити, що доходи від власності мають досить велике значення у мотиваційному механізмі трудової діяльності. У всякому випадку “демократизація капіталу” поставила робітників ближче до власності, ніж командно-адміністративна система управління. І це найбільш яскраво позначилось на результатах виробництва.
У новому .механізмі розподілу життєвих засобів доходи від власності дістали визнання. Це дивіденди від акцій, проценти на вклади працівників у майно державного або колективного підприємства, а також процент на вклад працівника у приріст майна цього підприємства після його створення. Крім того, є проценти від грошових вкладів в Ощадний банк України і доходи від облігацій.
Причин існування третьої форми розподілу від власності багато. На перше місце серед них слід поставити необхідність усунення відчуження працівника від засобів виробництва. Зрозуміло, розподіл від власності — не єдиний засіб розв'язання цього складного завдання: Але він найдоступніший для розуміння працівника, тому що органічно пов'язує особистий інтерес з колективним інтересом. Цей зв'язок здійснюється завдяки тісному переплетінню особистої власності з розвитком і примноженням акціонерної форми власності на засоби виробництва.
Крім того, розподіл від власності сприятиме відродженню малорентабельних і збиткових підприємств, активізації соціальної та трудової активності населення.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Допоміжна форма розподілу доходів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ТОВАРІВ І ПОСЛУГ
Збір за видачу дозволу на розміщення об’єктів торгівлі та сфери п...
Аудит податків. Мета і завдання аудиту
Справочная таблица по механике
Где центр тяжести летящей ракеты?


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 509 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП