ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Зміст і особливості аграрних відносин Сутність аграрних відносин
Слово “аграрний” латинського походження і у перекладі на українську мову дослівно означає “земельний”. Отже, аграрні відносини — це складова частина економічних відносин у сільському господарстві, що виникають з приводу володіння і використання землі як головного засобу, сільськогосподарського виробництва.
Земля у сільському господарстві є предметом праці й одночасно знаряддям виробництва.-Вона виконує роль головного за-
312

собу виробництва невипадково. Усі землеробські знаряддя і засоби праці, які б досконалі вони не були, служать для того, щоб за допомогою їх обробляти землю. Від якості землі та її використання залежить продуктивність рослинництва. Така важлива галузь сільського господарства, як тваринництво може успішно розвиватись лише на основі ефективного використання земельних угідь.
Саме використання землі надає сільському господарству таких особливостей, яких немає у промисловості, транспорті, будівництві та інших галузях. У несільськогосподарській сфері земля є лише просторовим базисом, фундаментом, коморою корисних копалин та інших ресурсів.
У сільському господарстві крім суспільних факторів підвищення продуктивності праці слід розрізняти природні фактори: хімічний і механічний склад грунту, біологічні та інші характеристики. Продуктивність землеробської праці пов'язана з природними умовами і залежно від продуктивності останніх одна кількість праці буває представлена у більшій чи меншій кількості продуктів, споживних вартостей.
Важливе значення має економічна оцінка землі. Вона означає визначення цінності землі й має такі показники: валовий продукт землеробства (продуктивність земель при досягнутій протягом ряду років інтенсивності землеробства) і окупність витрат (кількість продукції на одиницю витрат); диференціальний доход від землеробства (величина додаткової частини чистого доходу, яка утворюється у результаті більш високої продуктивності праці на відносно кращих землях порівняно з гіршими).
Усі господарства, що працюють на землі, зобов'язані ефективно використовувати її, бережливо ставитись до неї, підвищувати її родючість.
Через взаємодію природних і економічних процесів у сільському господарстві кругооборот виробничих фондів має свої особливості.
Залежно від структури виробничих фондів слід звернути увагу на такі особливості: головним засобом виробництва є земля, існують специфічні основні фонди (продуктивна худоба, древесно-чагарникові, плодоягідні та інші культури); оборотні фонди мають також свою специфіку (насіння, корми, молодняк на відгодівлю тощо).
За оборотністю виробничі фонди мають такі особливості: наявність .повного комплексу машин при нетривалому їх використанні протягом року; більш повільна оборотність засобів праці порівняно з іншими галузями виробництва; відносно висока фондоємність сільськогосподарського виробництвам

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Зміст і особливості аграрних відносин Сутність аграрних відносин» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Способи передачі повідомлення
ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ТА ЕТАПИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЗІ СТВОРЕННЯ НОВОГО ...
Кредитоспроможність позичальника та основні джерела інформації дл...
Аудит акцизного збору
Ложный путь изобретательства


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 892 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП