ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічний аналіз » Організація і методика економічного аналізу

Зміст, завдання, інформаційне забезпечення організації економічного аналізу зовнішньоекономічної діяльності
Одним з об’єктів організації економічного аналізу є діяльність підприємств у зовнішньоекономічній сфері. Зовнішньоекономічна діяльність – це діяльність суб’єктів господарювання України та іноземних суб’єктів господарської діяльності, яка побудована на взаємовідносинах між ними. Зовнішньоекономічна діяльність є сукупністю виробничо-господарських, організаційно-економічних та комерційних функцій, які забезпечують обмін продукції в матеріально-речовій формі та має місце як на території України, так і за її межами. Об’єктами аналізу зовнішньоекономічної діяльності є майно та джерела його утворення, що беруть участь у зовнішньоекономічній діяльності, господарські процеси, що складаються з сукупності зовнішньоекономічних операцій, та їх результати.

188 Зовнішньоекономічні операції – це комплекс дій контрагентів різних країн, що спрямовані на здійснення торгового обміну, забезпечують його та є структурними ланками системи зовнішньоекономічних зв’язків (рис. 9.1). Важливе значення для успішного функціонування підприємств на зовнішньоекономічному ринку має правильна організація роботи підприємств.
Зовнішньоторговельні операції

Експорт

Імпорт

Реекспорт

Реімпорт

Продаж іноземному контрагенту товарів з вивезенням його за кордон

Придбання в іноземного контрагента товарів із ввезенням його з-за кордону

Продаж раніше імпортованого без доробки товару за кордон

Придбання раніше експортованого без доробки товару із ввезенням з-за кордону

Рис. 9.1. Основні види зовнішньоекономічних операцій

Основні питання організації економічного аналізу зовнішньоекономічної діяльності: • вибір сфери діяльності та визначення перспективних проектів в обраній сфері; • визначення тактичного підходу до розв’язання поставлених завдань. Організацію економічного аналізу зовнішньоекономічної діяльності на підприємстві можна поділити на наступні етапи: 1. 2. Дослідження ефективності та доцільності укладання контрактів і договорів. Визначення раціональності використання ресурсів підприємства.

189 3. 4. Оцінка виконання контрактів та договорів. Аналіз виробничо-фінансових результатів зовнішньоекономічної діяльності Основні завдання організації аналізу зовнішньоекономічної діяльності: - оцінка рівня і якості виконання договірних зобов’язань по контрактах з іноземними партнерами; - характеристика динаміки зовнішньоекономічної діяльності; - оцінка раціональності використання коштів, залучених для виконання зобов’язань по контрактах; - оцінка фінансових результатів зовнішньоекономічної діяльності підприємства; - прийняття відповідних управлінських рішень. Під час проведення аналізу зовнішньоекономічної діяльності вивчають якісні і кількісні показники. Кількісні показники характеризують обсяги зовнішньоекономічної діяльності (обсяг виконаних робіт, вартість експорту, імпорту). Якісні показники характеризують якісну сторону зовнішньоекономічної діяльності (прибуток, рентабельність тощо). Аналізуючи зовнішньоекономічну діяльність підприємства, визначають вплив чинників на результати цієї діяльності: - внутрішніх (конкурентоспроможність продукції, рекламне забезпечення); - зовнішніх (рівень економічного розвитку країни, характер міждержавних угод). Для проведення аналізу використовують такі джерела інформації: • бізнес-план; • фінансовий план; • баланс підприємства (ф. № 1); • звіт про фінансові результати (ф. № 2); • звіт про витрати на виробництво продукції, робіт, послуг; • звіт підприємства за продукцією (ф. № 1-П);

190 • звіт про експорт (імпорт) товарів (ф. №-ЗЕД); • зведена таблиця основних показників; • матеріали маркетингових досліджень; • звіт про рух коштів в іноземній валюті. Крім того, використовують дані бухгалтерського обліку, договори на поставку продукції, висновки аудиторських перевірок.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Зміст, завдання, інформаційне забезпечення організації економічного аналізу зовнішньоекономічної діяльності» з дисципліни «Організація і методика економічного аналізу»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Інтелектуальні інвестиції
ПЛАТІЖНИЙ БАЛАНС ТА ЗОЛОТОВАЛЮТНІ РЕЗЕРВИ В МЕХАНІЗМІ ВАЛЮТНОГО ...
ВАЛЮТНИЙ РИНОК. ВИДИ ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ
Довірчі (трастові) послуги
Кредитоспроможність позичальника та основні джерела інформації дл...


Категорія: Організація і методика економічного аналізу | Додав: koljan (28.08.2012)
Переглядів: 981 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП