ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економіка праці » Управління трудовим потенціалом

Місце і роль "Управління трудовим потенціалом" серед інших наук
Трудовий потенціал людини є частиною його потенціалу як особистості, тобто по відношенню до індивідуума трудовий потенціал – це частина потенціалу людини, який формується на основі її природних даних (здібностей, освіти, виховання й життєвого досвіду).
Запропонована дисципліна носить міжгалузевий характер, тісно взаємопов’язана з іншими соціально-економічними дисциплінами: економікою праці, науковою організацією й нормуванням праці, демографією, статистикою праці, соціологією праці, трудовим правом тощо.
У широкому сенсі цей зв'язок обумовлений спільністю об'єкта дослідження, конкретний же її прояв та структура мають наступні особливості.
Так, наприклад, з економікою праці загальним є вивчення процесу праці та пов'язаних із ним відносин з приводу використання трудових ресурсів. Зазначені проблеми недостатньо відображені в курсі "Економіка праці" й лише частково розглядаються в інших курсах. Об'єднання проблем відтворення головної продуктивної сили суспільства в цілісному науковому напрямку є об'єктивною потребою розвитку економічної науки й господарської практики. Даний курс буде відігравати позитивну роль у вирішенні проблем працезабезпечення народного господарства, в подальшому розвитку теоретичної бази планомірного управління процесами формування, розподілу й використання трудових ресурсів. Результати комплексних досліджень зазначених процесів будуть сприяти поглибленню знань про прояв законів і закономірностей суспільного розвитку, тенденції зміни речовинних і особистих факторів виробництва, формування структури зайнятості тощо.
Управління трудовим потенціалом тісно пов'язане з наукою про народонаселення, дані якої про відтворення населення, темпи його природного руху приймаються в управлінні трудовими ресурсами як вихідна база. Загальним для цих наук є також і специфічний апарат дослідження й обробки даних. Однак в управлінні трудовим потенціалом народонаселення розглядається насамперед як природна основа формування трудових ресурсів, як відправний момент їхнього відтворення.
Психологія праці вивчає психологічні характеристики людини в процесі трудової діяльності, використовується при професійному відборі, колективних формах організації праці, управлінні конфліктними ситуаціями, розробці систем мотивації праці.
Наведеним показникам відповідають певні компоненти трудового потенціалу, які можуть відноситися як до окремої людини, так і до різних колективів і населення країни в цілому (табл. 1.1).
Наука про безпеку праці досліджує весь комплекс проблем, пов’язаних із забезпеченням безпечної трудової діяльності.
Управління трудовим потенціалом пов'язане зі статистикою праці, яка вивчає кількісну сторону масових явищ і процесів, що відбуваються у сфері праці. Головне завдання цієї науки – розробка методів і прийомів кількісного аналізу споживання й відтворення робочої сили. Статистика праці, даючи управлінню трудовим потенціалом необхідний науковий інструментарій, опирається у своїх дослідженнях на теоретичні положення останнього, тому що специфіка тієї або іншої статистичної науки визначається предметом тієї сфери дослідження, в якій застосовуються статистичні методи вивчення.
Управління трудовим потенціалом використовує наукові основи, принципи й методи планування й управління виробництвом, досліджувані відповідними дисциплінами. Загальним тут є використання математичного моделювання, прогностичного апарату, системи балансів.
Таблиця 1.1

Характеристики трудового потенціалу

Компоненти трудового потенціалу Об’єкти аналізу й відповідні їм показники
Людина Підприємство Суспільство
1 2 3 4
Здоров'я Працездатність. Час відсутності на роботі через хвороби Втрати робочого часу через хвороби й травми, витрати на забезпечення здоров'я персоналу Середня тривалість життя, витрати на охорону здоров'я, смертність за віком
Моральність Ставлення до оточуючих Взаємини між співробітниками. Втрати від конфліктів. Шахрайство Відношення до інвалідів, дітей, людей похилого віку. Злочинність, соціальна напруженість
Творчий потенціал Творчі здібності Кількість винаходів, патентів, раціоналізаторських пропозицій, нових виробів на одного працюючого. Заповзятливість Доходи від авторських прав. Кількість патентів і міжнародних премій на одного мешканця країни. Темпи технічного прогресу
Активність Прагнення до реалізації здібностей, заповзятливість

Організованість Акуратність, раціональність, дисциплінованість Втрати від порушень дисципліни. Чистота. Ретельність Якість законодавства. Якість доріг і транспор- ту. Дотримання догово- рів і законів
Освіта Знання. Кількість років навчання в школі та вузі Частка фахівців з вищою і середньою освітою в загальній чисельності працюючих. Витрати на підвищення кваліфікації персоналу Середня кількість років навчання в школі й ВНЗ, частка витрат на освіту в державному бюджеті
Професіоналізм Уміння. Рівень кваліфікації. Якість продукції. Втрати від браку Доходи від експорту. Втрати від аварій
Ресурси робочого часу Час зайнятості протягом року Кількість співробітників. Кількість годин роботи за рік одного співробітника Працездатне населення. Кількість зайнятих. Рівень безробіття. Кількість годин зайнятості за рік

Управління трудовим потенціалом пов'язане з трудовим правом, обумовленим певними трудовими відносинами перерозподілу й використанням трудових ресурсів. Управління трудовим потенціалом пов'язане також з іншими соціально-економічними й природними дисциплінами.
Зокрема, фізіологія вивчає вплив трудових процесів на фізіологічні характеристики людини. Висновки й положення даної дисципліни використовуються для розробки режимів праці й відпочинку, проектування робочих місць, удосконалення умов праці і її нормування.
Ергономіка є науковою основою проектування людино-машинних систем, у тому числі верстатів, пультів керування, інструментів, транспортних засобів. Ергономіка використовує результати, отримані в інженерній психології, психології праці.
Соціологія праці досліджує взаємини людей і соціальних груп у виробничих колективах.
Таким чином, управління трудовим потенціалом, не замінюючи свій предмет вивчення предметами суміжних наук, використовує весь арсенал суміжних наук як інструментарій своїх досліджень.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Місце і роль "Управління трудовим потенціалом" серед інших наук» з дисципліни «Управління трудовим потенціалом»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Види банківських ризиків та їх характеристика
Стратегічні міркування
Програмне забезпечення для захисту інформації персональних комп’ю...
Кредитний договір — основа кредитних взаємовідносин
Мотивація інвестиційної діяльності


Категорія: Управління трудовим потенціалом | Додав: koljan (13.08.2012)
Переглядів: 940 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП