ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Валовий випуск і валовий внутрішній продукт. Номінальний та реальний ВВП
Валовий випуск – це сумарна вартість всіх товарів і послуг, вироблених економікою за певний проміжок часу, включаючи товари і послуги проміжного споживання. Його аналогом у політичній економії є валовий або сукупний суспільний продукт. Обсяг валового випуску, досягнутий в умовах повної зайнятості ресурсів, називають потенційним або природним рівнем випуску.
Показник валового випуску має недолік, оскільки включає повторний рахунок – вартість матеріальних благ і послуг, що йдуть на проміжне споживання. Цей недолік усуває показник валового внутрішнього продукту (ВВП), який займає у СНР центральне місце.
Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це сумарна ринкова вартість поточного виробництва кінцевих товарів і послуг, створених вітчизняними та іноземними факторами виробництва в межах кордонів країни за певний період.
Поточне виробництво – це вся виготовлена протягом року продукція, незалежно від того, була вона реалізована чи перейшла у запаси. У ВВП враховується приріст товарних запасів.
Кінцеві товари і послуги – це ті, що надходять кінцевим споживачам (домогосподарствам, фірмам, державі, закордону).
ВВП є показником внутрішньої економіки.
До ВВП не включаються:
проміжні товари, що купуються з метою подальшої переробки або продажу (вартість матеріальних благ і послуг, що йдуть на проміжне споживання враховує показник валового випуску);
перепродаж старих товарів, оскільки їх вартість вже була врахована у тому році, коли вони були виготовлені;
чисто фінансові операції – трансфертні платежі і операції з цінними паперами, які носять перерозподільчий характер;
результати неринкової діяльності (хатня робота, продукція з садово-городніх ділянок) та позаринкового обміну (бартерні операції).
Для обчислення величини ВВП використовують три методи.
Виробничий метод визначає ВВП як суму доданих вартостей всіх секторів економіки і чистих податків :
. (8.1)
Додана вартість є різницею між доходами фірм (галузей), отриманими від продажу власної продукції, і їх платежами іншим фірмам (галузям) за придбані у них матеріали і послуги. Вона може бути обчислена як різниця між ринковим валовим випуском окремих галузей та їх матеріальними витратами . Чисті податки представляють собою різницю між продуктовими податками і субсидіями . Відтак ВВП за виробничим методом може бути визначений як:
. (8.2)
Метод кінцевого використання визначає ВВП за потоком видатків всіх покупців – домогосподарств на кінцеве споживання , фірм на валові приватні внутрішні інвестиції , держави на закупівлі товарів і послуг , видатків на експорт за мінусом видатків на імпорт, тобто чистого експорту :
. (8.3)
Розподільчий метод визначає ВВП як суму первинних доходів, одержаних на території країни за рік – заробітної плати найманих працівників , прибутку корпорацій ; доходів некорпоративного сектора , чистого проценту , ренти та непрямих чистих податків на бізнес і амортизації основного капіталу :
. (8.4)
Теоретично всі методи обчислення ВВП повинні дати однакові результати.
ВВП – грошовий показник, відтак на нього чинить вплив зміна рівня цін в економіці. З метою виключення впливу цінового чинника застосовують два показники – номінального та реального ВВП.
Номінальний ВВП вимірює обсяг виробництва в економічній системі у поточних ринкових цінах кожного року.
Реальний ВВП вимірює обсяг виробництва у будь-якому році у так званих зіставних цінах, тобто у постійних незмінних цінах базового року. Базовий рік – це вихідний пункт, з якого починається відлік зміни цін. Він спеціально встановлюється для статистичних розрахунків у кожній країні.
Можуть бути застосовані два способи обчислення. Якщо показник значення ціни базового року прийнято за одиницю, і обчислення зміни цін здійснюється відносно одиниці, то отриманий показник зміни цін називають рівнем цін. Якщо базовий показник цін прийнято за 100, і обчислення йде відносно сотні, то отриманий показник називають індексом цін. Узагальнено ця процедура виражена у цінових індексах.
Індекс Ласпейреса є базовим для обчислення індексу споживчих цін і визначення рівня інфляції; відображає товарну структуру виробництва базового періоду : (8.5)
Індекс Пааше застосовується як індекс цін (дефлятор) ВВП, відображає структуру виробництва поточного року : (8.6)
Дефлятор ВВП можна обчислити як співвідношення номінального і реального ВВП : (8.7)
Реальний ВВП можна представити як скоригований номінальний ВВП, очищений від впливу інфляції чи дефляції: (8.8)
Якщо величина дефлятора ВВП , то відбувається коригування номінального ВВП у бік збільшення, таке коригування називається інфлюванням. І навпаки, якщо , то відбувається коригування номінального ВВП до зменшення, що називається дефлюванням.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Валовий випуск і валовий внутрішній продукт. Номінальний та реальний ВВП» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: РЕГІОНАЛЬНІ МІЖНАРОДНІ КРЕДИТНО-ФІНАНСОВІ ІНСТИТУЦІЇ
Вартість власного капіталу
ЄВРОПЕЙСЬКИЙ БАНК РЕКОНСТРУКЦІЇ ТА РОЗВИТКУ
ІНДИКАТИВНЕ ПЛАНУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙ
Підключення та основні сервіси Internet


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 2276 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП