ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Регламентація готівкового обігу в комерційних банках
Порядок і вимоги щодо здійснення банками, їхніми філіями та відділеннями касових операцій у національній та іноземній валютах, регулювання взаємовідносин банків із територіальними управліннями Національного банку, іншими банками та клієнтами з цих питань визначаються Інструкцією про касові операції в банках України, затвердженою постановою Правління НБУ від 14.08.2003 р. № 337.
До касових операцій належать:
0 приймання готівки національної та іноземної валюти від клієнтів для зарахування на власні рахунки та рахунки інших юридичних і фізичних осіб або на відповідний рахунок банку;
Ш видача готівки національної та іноземної валюти клієнтам з їх
73
рахунків за видатковими касовими документами через касу банку або із застосуванням платіжних карток з їхніх рахунків чи відповідного рахунку банку через його касу чи банкомат;
0 приймання від фізичних і юридичних осіб готівки національної та іноземної валюти для переказу і виплати отримувачеві суми переказу в готівковій формі;
0 вилучення з обігу сумнівних банкнот (монет) і надсилання їх на дослідження;
0 обмін клієнтам непридатних до обігу банкнот (монет) національної валюти на придатні.
Під час здійснення касових операцій банки мають забезпечувати: У своєчасне повне оприбуткування готівки національної та іноземної валюти, що надійшла до кас банку, та зарахування її на зазначені клієнтами рахунки згідно з вимогами нормативно-правових актів;
> своєчасну видачу клієнтам придатних до обігу банкнот (монет)
національної та іноземної валюти;
обмін клієнтам непридатних до обігу банкнот (монет) націо
нальної валюти на придатні до обігу банкноти (монети) та вилучення
сумнівних банкнот (монет) на дослідження;
документальне оформлення руху готівки національної та іно
земної валюти в операційній касі;
своєчасне відображення касових операцій у бухгалтерському
обліку;
належний внутрішній контроль за касовими операціями;
здавання готівки національної валюти до територіальних управ
лінь згідно з установленими відповідним договором умовами;
створення безпечних умов роботи з готівкою та її зберігання;
задоволення потреб клієнтів у готівці;
^ систематичний аналіз стану надходжень і видання готівки в національній валюті;
> ідентифікацію клієнтів, які здійснюють операції з готівкою без
відкриття рахунку на суму, що перевищує 50 000 гривень або еквіва
лент цієї суми в іноземній валюті.
Банки з урахуванням переліку операцій, що проводяться, мають розробити й затвердити внутрішні положення (інструкції) про організацію роботи щодо здійснення касових операцій, у яких слід визначити порядок:
V роботи операційної каси в операційний та в післяопераційний
час\
V переміщення та передавання готівки і цінностей під відпові
дальність працівників банку, здійснення працівниками банку касових
операцій з приймання та видачі готівки, зокрема із застосуванням
платіжних карток через касу банку чи банкомат;
74

роботи з банкоматами, контролю за касовими операціями;
підкріплення готівкою філій (відділень) і приймання від них
готівки;
зведення операційної каси;
надання в оренду та зберігання цінностей клієнтів банку в інди
відуальних сейфах, приймання від клієнтів цінностей на зберігання;
організації роботи відповідальних осіб у сховищі цінностей, їх
кількість та посади;
приймання, видання та зберігання готівки операційної каси та
інших цінностей;
відкривання і закривання сховищ цінностей;
роботи депозитної системи, здавання під охорону та прийняття
з-під охорони сховищ цінностей і депозитних систем, а також збері
гання ключів (дублікатів ключів) до них і ревізії цінностей.
Готівка та інші цінності банку мають зберігатись у сховищах цінностей. Банки допускають до роботи з готівкою та іншими цінностями працівників, які склали залік щодо знання вимог нормативних актів і внутрішніх положень про організацію роботи із здійснення касових операцій у межах тих питань, що належать до їхніх функціональних обов'язків. До касової роботи не допускаються неповнолітні особи. Касові працівники мають розумітися на ознаках справжності й платіжності банкнот (монет). Відповідальними особами у сховищі цінностей, на яких покладаються обов'язки щодо зберігання готівки операційної каси та інших цінностей у сховищі цінностей, мають призначатися посадові особи, стаж роботи яких у банківській системі не менше ніж один рік.
Діяльність комерційного банку в умовах поєднання готівкових і безготівкових розрахунків у процесі господарської діяльності економічних агентів передбачає організацію структурного^ підрозділу банку, який забезпечує виконання операцій з готівкою. Йдеться про операційну касу. До функцій операційної каси належать:
♦♦* забезпечення касового обслуговування юридичних і фізичних осіб;
♦$♦ виконання інших операцій з цінностями.
Для виконання цих функцій створюються видаткові, прибуткові, вечірні, розмінні каси, каси перерахунку та відповідні сховища для зберігання цінностей.
Комерційні банки та їхні установи здійснюють касове обслуговування на підставі відповідної ліцензії Національного банку України та самостійно визначають обсяги готівки, необхідні для своєчасного і повного виконання заявок клієнтів.
З метою забезпечення наявності готівки в операційній касі вони залучають готівку з обігу, перерозподіляють її між своїми установа-
75
ми, підкріплюються від інших комерційних банків або територіальних управлінь Національного банку.
Підкріплення операційної каси комерційного банку проводиться з оборотних кас територіальних управлінь Національного банку України або з операційних кас інших комерційних банків з одночасним відображенням (списанням, зарахуванням коштів) на кореспондентських рахунках. Для цього установа банку надсилає до операційного відділу відповідної установи Національного банку платіжне доручення для оплати готівки з кореспондентського рахунку.
Банк (філія) може самостійно передавати готівку своїм філіям (банку), відділенням або іншим банкам незалежно від місця їх розташування на території України. Передавання готівки між банками здійснюється на підставі укладених між ними договорів, у яких також визначається їхня відповідальність за виявлення недостач (неплатіжних, підроблених) банкнот (монет).
Видання готівки тим банком, що передає готівку іншому банку, проводиться за прибутково-видатковим касовим ордером та довіреністю (за потреби - описом цінностей), а в разі відправлення готівки через службу перевезення цінностей та інкасації територіальних управлінь - за прибутково-видатковим касовим ордером, дорученням та описом цінностей.
Відділення банків, які не мають самостійного балансу, можуть із дозволу банку (філії), на балансі якого вони обліковуються, передавати готівку філіям і відділенням свого банку, іншим банкам, їхнім філіям (відділенням). Договори про передавання готівки укладаються між банками (філіями), на балансі яких обліковуються відповідні відділення. Розрахунки за готівку тих відділень, які не мають самостійного балансу, здійснюють банки (філії), на балансі яких вони обліковуються.
У разі передавання готівки національної валюти своїм філіям (відділенням), які розташовані за межами області, а також іншим банкам, незалежно від їх місцезнаходження, у день її передавання надсилається повідомлення про передавання готівки як банком, що передає готівку, так і банком, що її одержує, відповідному територіальному управлінню. У повідомленні про передавання готівки мають зазначатися найменування банку, що видав готівку, дата її видання, сума готівки та найменування банку-отримувача.
Касове обслуговування комерційними банками клієнтів - суб'єктів господарювання здійснюється на договірній основі через надання комплексу банківських послуг за визначену плату.
Видача готівки клієнтам проводиться через видаткову касу за такими видатковими документами/
♦ за грошовими чеками - юридичним особам, їх відокремленим підрозділам, а також підприємцям;
76
♦ за заявою на видання готівки - фізичним особам із поточних,
вкладних (депозитних) рахунків та фізичним і юридичним особам
переказ без відкриття рахунку (з представленням юридичною особою
довіреності на уповноважену особу);
♦І* за документом на отримання переказу готівкою в національній валюті, установленим відповідною платіжною системою,- фізичним і юридичним особам (з представленням юридичною особою довіреності на уповноважену особу);
♦ за видатковим касовим ордером - працівникам банку за внут-
рішньобанківськими операціями.
Для здійснення емісійно-касових операцій, операцій з іноземною валютою і платіжними документами в іноземній валюті та операцій з коштовностями застосовуються бланки єдиної форми, виготовлені друкарським способом або на комп'ютері. До первинних касових документів, які оформляються за операціями в національній валюті, належать заява на переказ готівки, прибутково-видатковий касовий ордер, заява на видачу готівки, прибутковий касовий ордер, видатковий касовий ордер, грошовий чек, а також рахунки на сплату платежів і документи, встановлені відповідною платіжною системою для відправлення переказу готівки та отримання його в готівковій формі.
Касові документи, на підставі яких здійснюється приймання і видання готівки, оформляються на відповідних бланках. Бланки касових документів виготовляються друкарським способом або з використанням комп'ютерної техніки з відображенням обов'язкових реквізитів, окрім грошових чеків, що виготовляються лише друкарським способом. Усі обов'язкові реквізити в касових документах мають бути заповнені. Крім обов'язкових реквізитів, касові документи можуть мати й інші реквізити, потрібні для здійснення певних операцій з готівкою. Касові документи, крім грошового чека, виписуються в тій кількості примірників, яка потрібна для учасників розрахунків.
Грошові чеки дійсні протягом 10 днів од дня їх виписки, не враховуючи дня виписки. Прибуткові й видаткові касові ордери оформляються працівником установи банку за допомогою програмних засобів із зазначенням номера примірника у правому верхньому кутку або виписуються з використанням копіювального або самокопіювального паперу. Виправлення в касових документах не допускається.
У разі здійснення операцій з готівкою на суми, що перевищують 50 000 гривень або еквівалент цієї суми в іноземній валюті, та/або сумнівних операцій незалежно від суми в касових документах мають зазначатися:
0 для фізичних осіб - резидентів - прізвище, ім'я, по батькові особи, яка здійснює операцію з готівкою, дата народження, серія та
77
номер паспорта (або документа, що його замінює), дата видачі та орган, що його видав, місце проживання, ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів. Для фізичних осіб-нерезидентів додатково вказується громадянство;
0 для юридичних осіб — резидентів і нерезидентів — найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, реквізити банку, в якому відкрито поточний рахунок (із зазначенням його номера), прізвище, ім'я, по батькові особи - представника цієї юридичної особи, яка безпосередньо одержує, вносить або переказує готівку, дата народження, серія та номер паспорта (або документа, що його замінює), дата видачі та орган, що його видав.
Для здійснення видаткових касових операцій завідувач каси видає під звіт. касирові необхідну суму готівки. Для поліпшення якості й прискорення касового обслуговування фізичних осіб банки впроваджують видачу готівки з використанням платіжних карток через бан-комати, які можуть виконувати касові операції за вкладами та іншими рахунками цілодобово.
Операції з внесення на рахунки та отримання з рахунків готівкових коштів за допомогою платіжних та інших карток здійснюються згідно з правилами внутрішньодержавних і міжнародних платіжних систем, а також відповідними нормативно-правовими актами через каси банку чи банкомати. Банкомати можуть встановлюватись як на території банку, так і поза його межами.
Видача коштів із застосуванням платіжних карток виконується в межах їх залишку на рахунку клієнта чи витратного ліміту або його частки на відповідному картковому рахунку. За договором між клієнтом та банком про надання кредиту видача коштів може виконуватися в межах залишку коштів на рахунку та/або визначеного договором ліміту кредитування.
Після завершення операцій з видачі готівки або внесення її на рахунок клієнтові видається відповідно оформлений документ на паперовому носії, який складається за місцем проведення операції та має містити визначені реквізити. Чек банкомата може друкуватись і надаватися держателеві платіжної картки на його вимогу. У разі застосування банкоматів у внутрішньобанківських системах автоматизації касових операцій чек може не видаватися. У цьому разі обов'язково з періодичністю, визначеною в договорі між клієнтом і банком, клієнтові надається виписка за операціями, здійсненими через бан-комат.
На комерційні банки покладається відповідальність за утримання готівки в обігу в належному стані та вилучення з обігу зноше-
78
них, пошкоджених (деформованих), підроблених і фальшивих банкнот і монет.
Комерційні банки проводять перевірку, сортування, повне перерахування і пакування готівки, що надходить до їхніх кас, і гарантують клієнтам видавання готівки, яка відповідає встановленим вимогам щодо платіжності, справжності й повноти вкладення.
Прибуткові каси здійснюють приймання від клієнтів і перерахування готівки протягом операційного дня.
Приймання готівки проводиться:
а) від юридичних осіб - за об'явами на внесення готівки;
б) від фізичних осіб - за повідомленнями;
в) від працівників банку та за окремими платежами - за прибутко
вими касовими ордерами.
Якщо клієнти банку здають готівку після закінчення операційного дня, то її приймають вечірні каси. Приймання готівки і видавання вкладів і цінних паперів вечірніми касами здійснюється касиром під контролем бухгалтера-контролера.
Однією з важливих функцій комерційного банку є повне забезпечення торговельних та інших підприємств сфери обслуговування населення розмінною монетою всіх номіналів для здійснення безперешкодних розрахунків. Для цього можуть бути організовані розмінні каси в центрах торгівлі (на ринках) зі зручним для клієнтів графіком роботи.
Комерційні банки можуть здійснювати такі операції з готівкою та іншими цінностями:
касове обслуговування юридичних осіб;
приймання комунальних платежів, зборів та інших видів платежів фізичних осіб готівкою;
вкладні операції;
операції з купівлі-продажу іноземної валюти;
послуги депозитаріїв;
операції з цінними паперами;
операції з дорогоцінними металами й камінням.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Регламентація готівкового обігу в комерційних банках» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Здравый смысл и механика
ТЕОРЕТИЧНІ ДЖЕРЕЛА ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Технологічний процес виготовлення ДСП
Загальна характеристика мережних стандартів
РОЛЬ ТЕХНІЧНОЇ ЕСТЕТИКИ ТА ЕРГОНОМІКИ В ПІДВИЩЕННІ КОНКУРЕНТОСПРО...


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 1109 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП