ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Філософські науки » Енциклопедія постмодернізму

Апорія
Апорія — грецький термін, що означає головоломку або парадокс, а також непрохідну стежку або закритий прохід. Аристотель застосовує термін апорія в його загальному значенні, коли обговорює проблеми або труднощі, які мусить долати його філософія. У "Фізиці" (217b— 220а 25) Аристотель обговорює апорію часу, згідно з якою дві одночасні часові точки не можуть займати те саме місце в просторі. У своєму есе, вперше опублікованому в 1968 р. і на-
26
званому "Ousia and Gramme", Жак Дернда обговорює апоретичне формулювання, що стосується часу, у Аристотеля й висуває припущення, що фактично воно нерозв'язне на рівні логічної думки, тому що момент часу мусить існувати, оскільки існує час, а проте він не мусить бути або має припинити своє існування, оскільки час минає. Праця Дерида послідовно наголошує на апоріях на рівні філософського мислення.
У "Апоріях" (1993) Дерида детально обмірковує термін апорія та близькі до нього ідеї. Парадигматичним випадком апорії є смерть, цей закритий, у буквальному розумінні, прохід. Дерида критикує Мартіна Гайдеґера (1889— 1976) за те, що той розуміє "буття-до-смерті" як один зі станів істинного існування, твердячи, що насправді смерть репрезентує те, що є найбільш неістинним у людській суб'єктивності, але це не робить його менш важливим або значущим. Людська суб'єктивність розкривається у своїх взаєминах із іншими, зокрема у випадках смерті інших, яка водночас є одним із аспектів власного вмирання (див. "я"/інший). Дерида ставить під сумнів абсолютне протиставлення автентичного й неавтентичного існування, як і протиставлення життя й смерті. Смерть, як зразкова апорія, бувши не так незрушною межею в кінці життя, радше розподіляється впродовж усього існування, а отже, "найвища апорія — це неможливість апорії як такої" (Derrick, 1993: 78). Апорія або проблема ніколи не є абсолютною або загальною проблемою в тому розумінні, що вона робить неможливою всяку дискусію, всяке розуміння або утворення смислу (див. також: Нансі, Жан-Люк). Втім, водночас усяка апорія (а для Дерида майже кожен термін є врешті-решт апорією) допускає неможливість якогось остаточного або очевидного розв'язання.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Апорія» з дисципліни «Енциклопедія постмодернізму»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудиторський висновок та його види
Основи організації, способи і форми грошових розрахунків у народн...
Мотивація інвестиційної діяльності
Графіка
Кредитоспроможність позичальника та основні джерела інформації дл...


Категорія: Енциклопедія постмодернізму | Додав: koljan (11.12.2011)
Переглядів: 964 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП