ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Сутність та правова основа валютної політики ЄС
Усвідомлення необхідності ефективної валютної співпраці усіх країн-членів Співтовариства прийшло ще в 70-х pp. минулого століття. Створення 1979 р. Європейської валютної системи, що стала міцною опорою стабілізації валютних курсів і визначила своєю метою поступову конвергенцію економічного розвитку в країнах-членах, безумовно стало важливою віхою на шляху до валютного союзу. Проте дуже швидко стало зрозумілим, що до здійснення цього задуму веде довгий і важкий шлях. Однак міжнародна валютна криза початку 80-х pp. однозначно примусила країни-члени Спільноти зробити наступний крок у цьому напрямі.
Єдиний Європейський Акт (1980 р.) першочерговим завданням визначив завершення розбудови спільного ринку, але в його преамбулі зазначалося, що програмним є також поступове створення економічного і валютного союзу. На пропозицію тодішнього міністра закордонних справ Геншера, засідання Ради ЄС в Ганновері (1988 р.) прийняло рішення щодо створення комітету експертів, завданням якого було дослідити і запропонувати конкретні етапи становлення валютного союзу. Схвалена Радою ЄС в Мадриді (1989 p.), ця постанова стала початком першого етапу створення Економічного і валютного союзу (1 липня 1990 р.) з переходом до 2 етапу з 1997 р.
Маастрихтський договір про створення Європейського Союзу затвердив наступні принципи економічної та валютної співпраці:
• незмінне встановлення валютних курсів;
• координація економічної політики країн-членів на внутрішньому ринку з наступним введенням єдиної валюти ЕКЮ;
220
• формулювання і запровадження єдиної валютної політики з метою досягнення стабільності цін.
Одночасно було прийнято низку протоколів, серед яких Протокол про статут Європейської системи центральних банків і Європейського центрального банку, Протокол про статут Європейського валютного інституту, Протокол дій при надмірному дефіциті бюджету, Протокол про критерії конвергенції, Протокол про перехід до третьої стадії економічного і валютного союзу, окремі протоколи стосовно Данії, Великобританії і Північної Ірландії, Франції.
Реакція на такий рішучий крок в деяких країнах не обмежилася парламентськими дебатами про ратифікацію Маастрихтської угоди. Розгорнулася широка дискусія серед громадськості, що призвела навіть до певних змін в конституціях. Особливо гострою була реакція Німеччини, яка боялася, що німецька марка втратить керівне становище на європейському ринку капіталу і валютному ринку. Причому як прихильники, так і противники ідеї валютного союзу, схилялися до думки, що валютний союз є послідовним продовженням тенденцій, закладених в принципах спільного ринку, які підтримують зусилля щодо оптимізації економічного простору в Європі. Це, своєю чергою, допомагає раціоналізувати виробничі витрати європейських товаровиробників, сприяє досягненню ними світового технічного рівня, економії транспортних і комунікативних витрат, зменшенню ризику валютних втрат, спричинених зміною курсу тощо.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність та правова основа валютної політики ЄС» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аналіз використання основного та оборотного капіталів позичальник...
Здравый смысл и механика
. Аудит податку на додану вартість сільськогосподарських товарови...
ТОВАРНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Модель оцінки дохідності капітальних активів (САРМ)


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 596 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП