ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Сутність та значення політики конкуренції ЄС
Основою функціонування спільного ринку Європейського Союзу виступає політика конкуренції. Саме вона регулює відносини підприємств, створюючи для них рівні конкурентні можливості на території усіх країн-членів Співтовариства шляхом централізованого правового регулювання. Регулювання відбувається на підставі принципу наддержавності, суть якого полягає в наданні переваги нормам ЄС над нормами національного законодавства. Такі норми є частиною законодавства країн-членів і мають пряму дію.
Принципи конкуренції Європейського Союзу виступають гарантом цілісності внутрішнього ринку ЄС, а об'єктом конкуренції є економічні відносини та економічна діяльність в межах спільного ринку. Отже, політика конкуренції Товариства не виходить за межі першої опори Європейського Союзу.
Політика конкуренції є необхідною умовою економічного розвитку та створення сприятливого середовища для інновацій і технічного прогресу. За ефективної політики конкуренції права та інтереси споживачів захищаються шляхом створення найвигідніших умов придбання товарів і послуг, а також надання рівних можливостей товаровиробникам. Забезпечення конкурентноспроможності малого товаровиробника сприяє, своєю чергою, створенню нових робочих місць, прискорень обігу коштів, поповненню бюджету та економічному зростанню країн-членів Європейського Союзу. Конкуренція забезпечує цілісність внутрішнього ринку та допомагає уникнути
214
монополізації ринків окремих товарів через заборону розподілу ринку окремими підприємствами шляхом укладання обмежувальних угод або злиття (концентрації) певних компаній, а також захистити менші підприємства від зловживання монопольним становищем великими підприємствами. Політика конкуренції покликана попереджувати дії держави, уряду, органів державної влади, спрямовані на встановлення дискримінаційних умов для державних підприємств або на надання дискримінаційної державної допомоги підприємствам приватного сектора (державна допомога).
Політика конкуренції Європейського Союзу має універсальний характер та є стрижнем усіх напрямів політики ЄС, оскільки реально впливає майже на всі інші сфери діяльності Співтовариства, встановлюючи загальні правила поведінки.
Необхідність вивчення основ конкуренційної політики сьогодні зумовлена значними перетвореннями, які відбуваються в самому Європейському Союзі, зокрема розширенням ЄС на десять країн Центрально-Східної Європи, яке вимагає структурних змін в Європейському Союзі.
Конкуренційна політика Європейського Союзу розвивається паралельно з інтеграційними процесами в Європі, тож не дивно, що саме вона посідає чільне місце в системі функціонування ринкових механізмів, які сьогодні регулюють діяльність не лише спільного ринку. Прийняття засад конкуренційної політики ЄЄ асоційованими членами відкриє їм двері до Європейського Союзу.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Сутність та значення політики конкуренції ЄС» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЕКОНОМІЧНІ МЕЖІ КРЕДИТУ
Аудит збору на обов’язкове державне пенсійне страхування
ВНЕСОК Дж. М. КЕЙНСА У РОЗВИТОК КІЛЬКІСНОЇ ТЕОРІЇ ГРОШЕЙ
Послуги, що можуть забезпечуватися системою електронної пошти
Процес кредитування клієнтів банку


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 490 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП