ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

СУБОТІВ
СУБОТІВ — село Чигиринського р-ну Черкаської області. Розташов. за 7—8 км від Чигирина, на р. Суба (Суботь), біля її впадіння в р. Тясмин (права прит. Дніпра). С. був заснований як хутір у володіннях магната Яна Даниловича, а 1616 його придбав у Чаплинських чи дістав у дар від Я.Даниловича чигиринський підстароста М.Хмельницький (батько Б.Хмельницького). Він же заснував поруч слободу Новоселиця (нині село Чигиринського р-ну), створив велике госп-во зі ставками, млинами, пасіками, шинками. Після повернення з турец. неволі (1624) Б.Хмельницький продовжив розбудовувати С. 22 липня 1646 польський король Владислав IV Ваза своїм привілеєм підтвердив право Б.Хмельницького на володіння С., проте на нього претендували великий хорунжий коронний О.Конецпольський та його урядник Д.Чаплинський. Останній здійснив напад на С. (1647), що стало приводом для початку повстання (див. Національна революція 1648—1676). Після перетворення Чигирина на фактичну столицю Війська Запорозького суботівський двір (замок) став заміською резиденцією гетьмана, де він відпочивав, приймав іноз. дипломатів, проводив наради зі старшиною, а сам С. перетворився на місто і центр сотні (уперше згадана 1654) Чигиринського полку. Коштом Б.Хмельницького тут

Суботів. Свято-Іллінська церква. Вигляд з північного сходу. Фото 2010.

ронна башта; музеєфіковано 2006—07), підмурки дерев’яної в’їзної башти, землянки, госп. ями, льох. Крім культ. шару козац. доби, тут виявлено матеріали доби бронзи, раннього залізного віку та слов’яно-рус. часу (9— 10 ст.). На пд.-зх. околиці села — Суботівське городище (чорноліська культура), досліджене О.Тереножкіним у 1950-ті рр. З 1989 С. входить до історико-культ. заповідника «Чигирин». 1995 в С. споруджено пам’ятник Б.Хмельницькому (скульп. Е.Кунцевич).
Літ.: Логвин Г. Чигирин—Суботів. К., 1954; Кілессо С. Суботів. «Пам’ятки України: Історія та культура», 1994, № 3—6; Його ж. Архітектурні та мистецькі скарби Богданового краю. К., 2000; Гугля В. Суботів Хмельницьких. Дніпропетровськ, 2006; Мицик Ю. Чигирин — гетьманська столиця. К., 2007; Новик М. Богданові підземелля, або Аналітичний огляд досліджень суботівського маєтку Богдана Хмельницького. В кн.: Історико-географічні дослідження в Україні, ч. 10. К., 2007; Кучера М.П. Замчище-садиба Б. Хмельницького в Суботові на Черкащині. В кн.: Археологія та давня історія України, вип. 1: Проблеми давньоруської та середньовічної археології. К., 2010; Куштан Д. Нові дослідження на замчищі Б. Хмельницького у с. Суботів. В кн.: Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні, вип. 19. К., 2010. П.А. Горішній, О.І. Гуржій, Ю.А. Мицик.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «СУБОТІВ» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: МЕТОДИ АУДИТОРСЬКОЇ ПЕРЕВІРКИ, ОЗНАКИ ТА КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ФІНАНСО...
. ВИМОГИ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ДО ОКРЕМИХ ЕТАПІВ І ПРОЦЕСІВ СТВО...
Врахування матеріальних і нематеріальних грошових потоків
Здійснення розрахунків в іноземній валюті по зовнішньоекономічних...
ЕТАПИ ПЛАНУВАННЯ НОВОГО ПРОДУКТУ


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (01.04.2013)
Переглядів: 608 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП