ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Ліпіди
Ліпіди, що входять до складу живих організмів, є різнорідною групою переважно низькомолекулярних сполук. Об’єднання їх в один клас речовин ґрунтується на їхній здатності не розчинятися у воді та розчинятись в органічних розчинниках. Найважливіші з ліпідів – нейтральні жири, фосфоліпіди та холестерин.
Нейтральні жири в організмі – переважно тригліцерини, тобто складні ефіри жирних кислот та гліцерину. У тваринних організмах жирні кислоти, які входять до складу ефіру, – насичені. Жири тваринного походження – тверді (вершкове масло, свиняче сало тощо), оскільки насичені кислоти мають високу температуру плавлення. До складу жирів рослинного походження входять ненасичені жирні кислоти, з нижчою температурою плавлення. Тому рослинні жири переважно – рідкі (соняшникова, бавовняна, оливкова олії тощо). Нейтральні жири виконують в організмі функції запасних поживних речовин. Це дає організмам змогу пристосовуватися до несприятливих умов середовища (джерело води у пустельних тварин, джерело поживних речовин під час зимової сплячки). Окрім того, вони можуть виконувати теплоізоляційну функцію.
Фосфоліпіди разом з холестерином утворюють основу ліпідного шару біологічних мембран. Молекули фосфоліпідів можна розглядати як похідні триацилгліцеринів, в яких один із залишків замінений на фосфорну кислоту.
Холестерин, крім того, що входить до складу мембран, є сировиною для гормонів надниркових залоз, сім’яників та яєчників; з нього в печінці утворюється жовч, і до того ж він служить сировиною для синтезу в організмі вітаміну Д.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Ліпіди» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит розрахункових і кредитних операцій. Мета й завдання аудитор...
Аудит тварин на вирощуванні та відгодівлі. Мета і завдання аудиту
Аудит документального оформлення операцій з обліку витрат і виход...
Аудит оборотних засобів, інших необоротних матеріальних активів. ...
Загадка пешехода и паровоза


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 744 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП