ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Біологія » Біологія клітин

Культивування клітин рослин
Використання меристемних тканин є найпростішим способом вирощування нових рослин з використанням культур тканин (рис. 49).

Рис. 49. Використання меристем для утворення калусних культур:
1 – вихідна рослина з бажаними ознаками; 2 – меристема з верхівкової бруньки; 3 – меристема з пазушної бруньки; 4 – ріст пагона; 5, 11 – стимулювання утворення коренів; 6 – невелика рослина; 7 – немеристематична тканина; 8 – калус; 9 – ріст зародків; 10 – стимулювання утворення пагонів та коренів
Калус – це недеференційована клітинна маса, здатна до росту і розмноження.
Клонуванням називають створення численних генетичних копій одного індивідуума за допомогою безстатевого розмноження. Процес цей може відбуватися природним шляхом, однак були також розроблені методи, що дозволяють проводити його штучно.
Клонування клітин з наступним їх скринінгом та регенерацією рослин з відібраних клонів розглядають як важливий метод збереження і поліпшення деревних порід помірних широт, зокрема хвойних дерев. Рослини-регенеранти, вирощені з клітин або тканин меристеми, використовують нині для розведення спаржі, суниці, брюссельської і кольорової капусти, гвоздик, папороті, персиків, ананасів, бананів тощо.
З клонуванням клітин пов'язують надії на усунення вірусних захворювань рослин. Розроблено методи, що дозволяють одержувати регенеранти з тканин верхівкових бруньок рослин (апікальної меристеми). Серед регенерованих рослин проводять відбір особин, вирощених з незаражених клітин, і вилучення хворих рослин, виявлених методом імунодіагностики.
Клонування клітин – перспективний метод одержання не тільки нових сортів, але і промислово важливих продуктів. За правильного підбору умов культивування, зокрема оптимального співвідношення фітогормонів, ізольовані клітини більш продуктивні, ніж цілі рослини. Іммобілізація рослинних клітин чи протопластів нерідко веде до підвищення їхньої синтетичної активності. Найперспективніші для промислового впровадження біотехнологічні процеси з використанням культур рослинних клітин наведено у табл. 7.
Комерційне значення в основному має промислове виробництво шиконіну. Застосування рослинних клітин, що є високоефективними продуцентами алкалоїдів, терпенів, різних пігментів і олій, харчових ароматичних добавок (суничної, виноградної, ванільної, томатної, селерової, спаржевої), наштовхується на певні труднощі, пов'язані з дорожнечею використовуваних технологій, низьким виходом цільових продуктів, тривалістю виробничого процесу.
Таблиця 7
Приклади клітинних культур — високоефективних продуцентів цінних сполук
(за О. Sahai, М. Knuth, К. Hahlbrock)
Вид рослини Цільовий продукт Передбачуване застосування
Lithospermum erithrorhizon (горобейник) Шиконін та його похідні Червоний пігмент, використовуваний у косметиці як «біологічна губна помада», антибактеріальний агент, використовуваний при лікуванні ран, опіків, геморою
Nicotiana tabacum (тютюн) Убіхінон-10 Важливий компонент дихального і фотосинтетичного ланцюгів переносу електронів, застосовуваний як вітамін і в аналітичних цілях
Глутатіон Учасник багатьох окисно-відновних реакцій у клітині, прирівнюється до вітаміну
Morinda citrifolia Антрахінони Сировина для лакофарбової промисловості
CoIeus blumei Розмариновакислота Жарознижувальний засіб
Berberis stolonifera(барбарис) Ятроризин Спазмолітичний лікарський засіб

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Культивування клітин рослин» з дисципліни «Біологія клітин»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Способи захисту від кредитного ризику
Інші моделі протоколів
Все про стандарт CDMA
Основи організації, способи і форми грошових розрахунків у народн...
Технічні засоби для організації локальних мереж типу TOKEN RING; ...


Категорія: Біологія клітин | Додав: koljan (06.01.2013)
Переглядів: 1079 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП