ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Соціологія » Соціологія праці

Трудова кар'єра як індивідуальна трудова мобільність
Соціологічні дослідження, крім економічного аспекту, розглядають трудову кар'єру під кутом зору соціального стану індивіда, його ціннісних орієнтацій, оцінок ним своєї ролі як члена суспільства, тобто переносять центр ваги дослідження на особисті інтереси чи інтереси різних груп індивідів.
Більшість соціологів розглядають трудову кар'єру як індивідуальну трудову мобільність, тобто процес пе реміщення працівника з одного робочого місця на інше в ієрархічній системі трудової діяльності суспільства. Са ма ієрархія робочих місць базується на їхній соціально- економічній неоднорідності і є результатом певного рівня розвитку суспільного поділу праці. Підходи до вив
чення трудової кар'єри можуть бути різними:
• розгляд кар'єри індивідів як такої, що викликана
зміною якості і кількості самих робочих місць;

2. Трудова кар'єра як індивідуальна трудова мобільність

• вивчення кар'єри індивідів з позицій їхніх мотивів,
цінностей, процесу прийняття рішення про зміну робочого місця.
Виправдовують себе дослідження, що поєднують
обидва підходи. Так, В. А. Калмик, з одного боку, розглядає кар'єру як процес переміщення індивіда в ре зультаті невідповідності робочих місць робочій силі інди відів". При цьому внутрішнім механізмом індивідуальної трудової мобільності є стан відповідності властивостей робочого місця властивостям робочої сили. Процес пере ходу на нове робоче місце можна відобразити у вигляді схеми (рис. 1).

\. Інтеграція 2. Адаптація (антиадаптація) 3. Ситуація розриву
Рис. 1
Механізм зміни індивідом робочого місця
У разі повної відповідності між змінами робочого
місця і робочої сили індивіда (стан повної адаптації) пе реходу немає; тоді, коли зміна робочої сили не супровод жується відповідною зміною робочого місця, спос терігається процес наростання суперечностей між обома елементами, що може призвести до ситуації розриву і можливої зміни робочого місця. Дотепер ми розглядали рух (див. рис. 1), позначений стрілкою, спрямованою зліва направо. Стрілка, спрямована справа наліво, пока зує процес зайняття індивідом робочого місця.
Зауважимо, що адаптація є складовою механізму
зміни робочого місця. Кожний крок просування щабля ми трудової кар'єри пов'язаний із освоєнням нової тру дової ситуації, адаптації до неї. Відповідно, ситуація роз-

"Див.: Калмик В. A. K программе исследования трудовой карьерьі // Методологические проблеми социологического исследования мобиль- ности трудових ресурсов. Новосибирск, 1974. С. 208— 249.

ГЛАВА 11
ТРУДОВА КАР'ЄРА

риву починається з дезадаптації (антиадаптації), тобто з ослаблення зв'язків працівника з робочим місцем.
Очевидно, адаптивний механізм входить до складу
соціальних механізмів здійснення трудової кар'єри.
Дослідження кар'єри пов'язане з вивченням сфери
ухвалення рішення про трудове переміщення, починаю чи з моменту виникнення в індивіда бажання цієї зміни. Такий стан визначається як потенційна мобільність, тоб то схильність до руху, прагнення до зміни соціального стану; під потенційною вертикальною мобільністю індивідів розуміють схильність, бажання, прагнення до переходу на робочі місця більш високого рангу. Фактич но трудова кар'єра означає реалізацію дії, потенційне прагнення до неї. Коли ми розглядаємо трудову кар'єру як процес, то маємо на увазі взаємодію всіх елементів, що беруть участь у ньому, зокрема й прагнення до кар'єри, що визначається спрямованістю особистості і ставленням її до праці й робочого місця.
У цілому ж трудова кар'єра — це історія трудової
діяльності індивіда, що містить, крім об'єктивних умов для її здійснення, також суб'єктивні умови, цілі й моти ви діяльності.
У цьому зв'язку певний інтерес для дослідження тру
дової кар'єри має схема механізму добровільного акту зміни робочого місця індивідом (рис. 2), запропонована В. А. Калмик.
Механізм добровільного акту переходу схематизова
ний безвідносно до того, яким способом реалізується рішення — суспільно організованим чи індивідуальним. Ступінь свободи вибору робочого місця визначається су купністю умов, представлених всіма елементами схеми: і наявністю стимулів та обмежень переходів, і ефек тивністю системи інформації, і можливостями.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Трудова кар'єра як індивідуальна трудова мобільність» з дисципліни «Соціологія праці»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит виробничої діяльності. Мета і завдання аудиту
Аудит пайового капіталу
Інвестиційна стратегія
Стандартизація в галузі безпеки телекомунікаційних систем
Чергування голосних і приголосних


Категорія: Соціологія праці | Додав: koljan (22.12.2012)
Переглядів: 931 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП