ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Форми інтенсивного відтворення
Існують чотири форми інтенсивного відтворення, які характеризуються різними поєднаннями ресурсів, пріоритетами використання їх: фондоємна, фондозберігаюча, нейтральна і всебічна. В усіх формах забезпечується підвищення продуктивності суспільної праці, але різними способами.
При фондоемній формі підвищення продуктивності праці досягається за рахунок додаткових витрат виробничих фондів на одиницю продукції: Зростанню органічного складу фондів не протидіє економія основних і оборотних фондів. І темпи зростання виробничих фондів вищі, ніж суспільного продукту і національного доходу.
В умовах застосування фондозберігаючої форми підвищення продуктивності праці супроводжується економією виробничих фондів на одиницю продукції. Масштаби і темпи економії живої праці в окремі періоди неоднакові. Тому можна визначити дві стадії цього процесу. На першій масштаби і темпи економії живої праці переважають над економією праці, уречевленої у виробничих фондах і матеріальних витратах. На другій стадії розміри і темпи економії уречевленої праці перевищують економію живої праці.
Нейтральна форма, інтенсивного типу відтворення характеризується тим, що підвищення продуктивності праці досягається за рахунок додаткових витрат уречевленої праці. Але разом з тим економія засобів виробництва компенсує додаткові витрати уречевленої праці. Тому виробничі фонди зростають такими самими темпами, що й суспільний продукт і національний доход.
Всебічна форма інтенсивного типу відтворення означає, що продуктивність праці досягається за рахунок підвищення ефективності всіх ресурсних факторів: засобів і предметів праці, робочої сили. Це форма всебічного ресурсозбереження у виробництві кожної одиниці продукції.
Наведені форми інтенсивного типу розширеного відтворення є відображенням реальних змін у співвідношенні витрат живої та уречевленої праці у процесі інтенсифікації виробництва.
Для ринкової економіки характерними є переважно інтенсивна форма розширеного відтворення, перехід від часткової до всебічної інтенсифікації виробництва, що грунтується на економії всіх елементів виробництва.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Форми інтенсивного відтворення» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: БАНКИ ЯК ПРОВІДНІ СУБ’ЄКТИ ФІНАНСОВОГО ПОСЕРЕДНИЦТВА. ФУНКЦІЇ БАН...
Аудит вилученого капіталу
Історизми, архаїзми, неологізми і фразеологізми
Аудит розрахункових і кредитних операцій. Мета й завдання аудитор...
СУТНІСТЬ, ПРИЗНАЧЕННЯ ТА СТРУКТУРА ГРОШОВОЇ СИСТЕМИ


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 690 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП