ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Основні методологічні принципи побудови СНР
1. Продуктивною є будь-яка економічна діяльність, що приносить доход суб’єктам цієї діяльності. Тобто критерієм продуктивності праці є одержання доходу. 2. В основі СНР лежить концепція про тотожність між витратами на виробництво сукупного продукту і доходом, одержаним від його продажу. 3. Інституційні одиниці групуються у сектори економіки. 4. Має місце розмежування між рухом товарів та послуг та потоками доходів (заробітна плата, рентні та процентні доходи, прибуток). 5. Розмежовуються потоки і запаси. Потоки — показники, які дають кількісну характеристику виробництва, закупівель, виплат тощо. Запаси — показники, що характеризують наявність ресурсів на ту чи іншу дату. Наприклад, наявність основного капіталу на кінець року. Взаємозв’язок між цими показниками проявляється в тому, що величина запасу на кінець періоду дорівнює величині запасу на початок періоду плюс потік, що характеризує надходження даного ресурсу в запаси мінус вилучення цього ресурсу із запасів:
Запас ресурсу на кінець року Запас ресурсу на початок Надходження ресурсу в запас Вилучення ресурсу із запасу

=

+



6. Розмежовується кінцева і проміжна продукція. Це розмежування необхідне для визначення результатів економічної діяльності без повторного рахунку. Розмежування продукції на кінцеву і проміжну здійснюється не на основі фізичного змісту продукції, а на основі способу використання. Наприклад, борошно, яке домогосподарка купила для випічки пирогів для своєї родини — кінцевий продукт. Борошно, яке купує хлібокомбінат для випічки хліба — проміжний. Кінцева продукція — продукція, призначена для кінцевого споживання, інвестицій або експорту. Проміжна продукція — продукція, яка використовується для виробничого споживання. 7. Розмежування між доходами, отриманими від виробництва та реалізації товарів і послуг, тобто первинними доходами, та доходами, отриманими від перерозподілу. Цей принцип важливий також для уникнення подвійного рахунку. 8. Розмежування доходів та витрат на поточні та капітальні і відображення їх у різних рахунках. Додавати чи віднімати ці види затрат неправомірно. Поточні доходи — отримання заробітної плати, прибутку, трансфертів (пенсії, стипендії, допомоги тощо). Поточні витрати — затрати на купівлю споживчих товарів, перерозподільні поточні платежі (сплата податків, внесків тощо). Капітальні доходи — це трансферти одноразового характеру, які фінансують витрати на придбання основного і оборотного капіталу та заощадження. Капітальні витрати — витрати, пов’язані з придбанням основного капіталу та приростом запасів. 9. Розмежовуються податки на продукти та податки на виробництво. Податки на продукти встановлюють пропорційно вартості або обсягу виробленої і реалізованої продукції (це ПДВ, акцизи, податок з продажу і т. ін.). 242

Розділ 19. Система національних рахунків — нормативна база макроекономічного рахівництва

Інші податки на виробництво встановлюють пропорційно факторам виробництва (податок на землю, будівлі, основний капітал, фонди заробітної плати). СНР розглядає субсидії як від’ємні податки, їх також поділяють на субсидії на продукти та інші субсидії на виробництво. Субсидії на продукти встановлюють пропорційно обсягам вироблених і розподілених продуктів. Інші субсидії на виробництво розподіляють прямо пропорційно факторам виробництва, використання яких субсидують. СНР виходить із того, що економіка знаходиться в постійному кругообігу, а кругообіг — це безперервний потік «витрати-доходи». Традиційно виділяють три моделі.

ресурси витрати

Ринок ресурсів

ресурси доходи

Фірми

Домогосподарства Ринок товарів і послуг

доходи товари і послуги

витрати товари і послуги

Рис. 19.1. Двосекторна модель колопотоку у закритій приватній економіці

ресурси витрати витрати 1 3 витрати доходи товари і послуги

Ринок ресурсів

ресурси доходи ресурси 2 4

Фірми

Уряд

Домогосподарства

товари і послуги
Ринок товарів і послуг

витрати товари і послуги

1, 2 — чисті податки; 3, 4 — товари та послуги
Рис. 19. 2. Модель колопотоку у закритій змішаній економіці

243

Частина ІІІ. Макроекономіка

ресурси витрати витрати 1
Фірми

Ринок ресурсів

ресурси доходи ресурси 2

3 витрати доходи

Уряд

4

Домогосподарства

товари і послуги
Ринок товарів і послуг

витрати товари і послуги втрата ресурсів надходження і

товари і послуги

експорт

імпорт

Закордонний сектор

Рис. 19.3. Модель колопотоку у відкритій змішаній економіці.

Ключові поняття методології СНР: — повна вартість (валовий випуск) — частина валового внутрішнього продукту, що остаточно виходить за межі поточного виробництва, кінцеві товари і послуги, які купують для споживання, нагромадження, експорту, заміщення витрачених засобів виробництва. — проміжне споживання — товари та послуги, які використовуються для подальшого оброблення чи перероблення, тобто для виробництва інших товарів чи для перепродажу. — додана вартість — характеризує внесок конкретної сукупності факторів виробництва у створення вартості в масштабах економіки в цілому. Додана вартість як внесок кожного окремого виробника розглядається в СНР стосовно виробника, а не продукту. Визначається як різниця повної вартості та проміжного споживання.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Основні методологічні принципи побудови СНР» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Підключення та основні сервіси Internet
Аудит руху необоротних активів
Аудит нерозподіленого прибутку
Поединок на корабле
Чиста теперішня вартість


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 1344 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП