ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Економічна теорія

Функціонування фірми в короткостроковому періоді
В короткостроковому періоді ми вважаємо, що фірма вже випускає певний обсяг продукції і повинна лише визначити, чи слід його змінювати з метою максимізації прибутку. Оскільки в короткостроковому періоді кількість окремих факторів виробництва залишається незмінною, то успіх фірми буде визначатися тим, як вона використовує змінні ресурси. На підставі правила максимізації прибутку можна зробити висновок, що фірма буде вводити таку кількість змінних факторів, яка при будь-якому обсязі виробництва зрівняє свої граничні витрати з ціною товару, тобто: МС = Р, це умова ефективного обсягу виробництва. Однак, необхідно враховувати, що коли ціна (Р4) більша за середні загальні витрати виробництва, які максимізують прибуток, то конкурентна фірма має економічний прибуток (рис. 15.4). Отримання економічного прибутку означає, що доходи фірми перевищують всі її витрати: Р > АТС => ЕП > 0. Якщо ж ринкова ціна (Р3) на продукцію дорівнює мінімальним середнім загальним витратам, то вона дозволяє конкурентній фірмі лише покривати свої витрати, у результаті економічний прибуток є нульовим, тобто фірма отримує лише нормаль192

Розділ 15. Ринок досконалої конкуренції

ний прибуток. Такий рівень ціни та обсягу виробництва продукції забезпечує лише самоокупність фірми: Р = min ATC => ЕП = 0 (НП).

P4 P3 P2 P1 Q1 Q2 Q3 Q4

MR4 ATC MR3 MR2 AVC MR1

Q

Рис. 15.4. Конкурентна стратегія фірми в короткостроковому періоді

Коли ж ринкова ціна (Р2) падає нижче можливих середніх загальних витрат, але при цьому перевищує мінімально припустимі середні змінні витрати, то конкурентна фірма вже буде зазнавати збитків: min AVC < P < min ATC => ЕП < 0. Нарешті, коли ж ринкова ціна (Р1) падає до рівня мінімально можливих змінних витрат, конкурентна фірма буде знаходитись у стані припинення своєї діяльності. За будь-якою ціною, що опускається нижче мінімуму середніх змінних витрат, втрати конкурентної фірми перевищують постійні витрати, у цьому випадку вона повинна ліквідуватися, тому що її збитки перевищують максимально можливі, які вона може собі дозволити (вони дорівнюють величині постійних витрат виробництва). Р = min AVC. Отже, як видно з рис. 15.4, конкурентна фірма почне виробляти продукцію з обсягу Q1, збільшуючи його, щоб спочатку зменшити збитки, потім забезпечити беззбитковість своєї діяльності, а потім отримувати прибуток. Таким чином, короткострокова крива пропозиції конкурентної фірми збігається із кривої її граничних витрат, але тільки в тій її частині, що розташована вище мінімально можливих середніх змінних витрат. Короткострокова ринкова крива пропозиції відбиває сумарний обсяг продукції, що постачається всіма підприємствами, які пропонують стандартизований продукт на ринку за будь-якою можливою ціною. Вона виходить шляхом підсумовування обсягів пропозиції всіх підприємств за кожної можливої ціни.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Функціонування фірми в короткостроковому періоді» з дисципліни «Економічна теорія»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Методика розрахунку витрат
Операції по залученню вкладів і депозитів. Міжбанківський кредит
Аудит забезпечення збереження тварин
Аудит резервного капіталу
Магнитная гора


Категорія: Економічна теорія | Додав: koljan (26.05.2012)
Переглядів: 1499 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП