ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Валютне регулювання
Валютне регулювання - це сукупність нормативних документів, установлених органами валютного регулювання у законодавчому чи адміністративному порядку, які спрямовані на регулювання потоків капіталу в країну і за її межі, а також валютних операцій, що здійснюються в межах держави, з метою підтримання стабільності курсу національної грошової одиниці, достатнього рівня валютних резервів і збалансованості міжнародних платежів.
Отже, валютне регулювання являє собою систему регламента-ційних заходів держави у сфері міжнародних розрахунків і порядку проведення валютних операцій.
Метою валютного регулювання є підтримка економічної стабільності й утворення надійного фундаменту для розвитку міжнародних економічних відносин шляхом впливу на валютний курс і на валютно-обмінні операції.
396
Валютне регулювання спрямоване, насамперед, на організацію міжнародних розрахунків, визначення порядку здійснення операцій з іноземною валютою та іншими валютними цінностями і є, отже, формою державного впливу на зовнішньоекономічні відносини країни. Наявність валютного регулювання і контролю з боку держави - об'єктивна економічна необхідність і практика всіх розвинених країн.
Основні завдання валютного регулювання та контролю:
організація системи курсоутворення, захист і забезпечення не
обхідного ступеня конвертованості національних грошей;
регулювання платіжної функції іноземної валюти, регламента
ція поточних операцій платіжного балансу;
організація внутрішнього валютного ринку;
регламентація та регулювання банківської діяльності з валют
ними цінностями;
захист іноземних інвестицій, регулювання процесів утворення
та руху капіталу;
встановлення режиму та обмежень на вивезення і ввезення че
рез кордон валютних цінностей;
забезпечення стабільних джерел надходження іноземної валю
ти на національний валютний ринок.
Суб'єктами валютного регулювання і контролю виступають усі без винятку учасники валютних операцій:
центральний банк;
уряд країни;
уповноважені банки;
юридичні особи - резиденти і нерезиденти;
фізичні особи - резиденти і нерезиденти.
Відповідно до ст. 11 декрету Кабінету Міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» Національний банк України у сфері валютного регулювання:
о здійснює валютну політику виходячи з принципів загальної економічної політики України;
о складає разом із Кабінетом Міністрів України платіжний баланс України;
о контролює дотримання затвердженого Верховною Радою України ліміту зовнішнього державного боргу України;
о визначає у разі необхідності ліміти заборгованості в іноземній валюті уповноважених банків нерезидентам;
о видає у межах своїх повноважень обов'язкові до виконання нормативні акти щодо здійснення операцій на валютному ринку України;
о нагромаджує, зберігає і використовує резерви валютних цінностей для здійснення державної валютної політики;
397
о видає ліцензії на здійснення валютних операцій та приймає рішення про їх скасування;
о встановлює способи визначення і використання валютних (обмінних) курсів іноземних валют, виражених у валюті України, курсів валютних цінностей, виражених в іноземній валюті або розрахункових (клірингових) одиницях;
о встановлює за погодженням із Міністерством статистики України єдині форми обліку, звітності та документації про валютні операції, порядок контролю за їх достовірністю і своєчасним поданням;
о забезпечує публікацію банківських звітів про власні операції та операції уповноважених банків.
Кабінет Міністрів України у сфері валютного регулювання:
визначає і подає на затвердження до Верховної Ради України
ліміт зовнішнього державного боргу України;
бере участь у складанні платіжного балансу України;
■ ' забезпечує виконання бюджетної та податкової політики в час
тині, що стосується руху валютних цінностей;
забезпечує формування і виступає розпорядником Державного
валютного фонду України;
визначає порядок використання надходжень у міжнародних
розрахункових (клірингових) одиницях, які використовуються у тор
говельному обороті з іноземними державами, а також у неконверто-
ваних іноземних валютах, які використовуються у неторговельному
обороті з іншими державами на підставі положень міжнародних до
говорів України.
Відповідно до ст. 44 Закону України «Про Національний банк України» НБУ діє як уповноважена державна установа в застосуванні законодавства України про валютне регулювання і валютний контроль, і до його компетенції у сфері валютного регулювання та контролю належать:
видача нормативно-правових актів щодо ведення валютних опе
рацій;
видавання і відкликання ліцензій, здійснення контролю, зокрема
провадженням планових і позапланових перевірок, за діяльністю
банків, юридичних і фізичних осіб (резидентів і нерезидентів), які
отримали ліцензію Національного банку на здійснення валютних
операцій, в частині дотримання ними валютного законодавства;
встановлення лімітів відкритої валютної позиції для банків та
інших установ, що купують і продають іноземну валюту;
застосовування заходів відповідальності до банків, юридичних
і фізичних осіб (резидентів і нерезидентів) за порушення правил ва
лютного регулювання і валютного контролю.
Об'єктом валютного регулювання і контролю в Україні є опе-
рації резидентів і нерезидентів, фізичних і юридичних осіб, що пов'язані з переміщенням валюти, зміною її власника, перерахуванням валюти за кордон, отриманням валютних коштів за товари і послуги, а також зобов'язання щодо декларування валютних цінностей та іншого майна резидентів, які перебувають за межами України.
В умовах функціонування ринкової економіки головним об'єктом валютного регулювання є валютний курс національної грошової одиниці, зміни якого спричиняють відчутний вплив на розвиток економічних процесів тієї чи іншої країни.
Основними методами валютного регулювання, якими користуються центральні банки, є: валютні інтервенції;
девізна валютна політика, девальвація та ревальвація валют; дисконтна (облікова) політика;
управління валютними резервами (диверсифікація); валютні обмеження. Валютна інтервенція - це пряме втручання центрального банку країни у функціонування валютного ринку через купівлю-продаж іноземної валюти з метою впливу на курс національної грошової одиниці.
Впливаючи на зміну на валютному ринку попиту і пропозиції певної грошової одиниці, валютні інтервенції призводять до відповідної кореляції обмінного курсу цієї грошової одиниці. Валютна інтервенція може здійснюватися:
за рахунок власних резервів іноземної валюти;
на зазначені цілі використовуються «своп-угоди» - договір з
певною країною з приводу одержання кредиту у валюті цієї ж країни,
необхідного для здійснення валютної інтервенції;
за рахунок продажу цінних паперів, номінованих в іноземній
валюті.
Використання валютних інтервенцій має певні межі, оскільки вони є ефективними тільки в умовах незначної неврівноваженості платіжних балансів, що характеризується періодичною зміною активного і пасивного сальдо. Тому, з огляду на обмеженість обсягів офіційних валютних резервів, продаж іноземної валюти має чергуватися з її придбанням. Ось чому країни, які мають стійкий дефіцит платіжного балансу, часто замість валютних інтервенцій застосовують валютні обмеження в різних формах.
Поширеним є використання валютних інтервенцій не лише з метою забезпечення стабільності валютного курсу, а також для підтримання його на заниженому рівні з метою стимулювання експорту. Проте недостатня ефективність регулювання валютних курсів засобами валютних інтервенцій може викликати валютні кризи.

398
399
Девізна валютна політика - політика регулювання валютного курсу купівлею і продажем іноземної валюти.
Центральний банк здійснює девізну валютну політику на підставі регулювання курсу національної грошової одиниці до іноземних валют купівлею та продажем іноземної валюти на фінансових ринках.
Девальвація - офіційне зниження курсу національної грошової одиниці відносно іноземних валют або міжнародних розрахункових одиниць.
Девальвація може відбутися стихійно або проводитися цілеспрямовано як елемент валютної політики держави з метою впливу на розвиток економіки, передовсім, на розвиток зовнішньоекономічних відносин через підвищення конкурентоспроможності товарів національного виробника та поліпшення стану платіжного балансу.
Ревальвація - офіційне підвищення курсу національної грошової одиниці відносно іноземних валют або міжнародних розрахункових одиниць. Ревальвація вигідна для імпортерів і кредиторів, проте не вигідна для експортерів.
Ревальвація і девальвація є досить жорсткими засобами державного втручання у сферу валютних відносин.
Дисконтна політика є традиційним інструментом центрального банку для регулювання валютного курсу та збереження валютних резервів. Змінюючи розмір облікової ставки, центральний банк здійснює певний вплив на приплив чи відплив капіталів, а отже і на валютний курс. Підвищення ставки сприяє підтриманню курсу, оскільки стимулює попит на валюту, а її зниження призводить до послаблення валюти.
Валютні резерви - це запаси резервних активів, що перебувають на рахунках у центральному банку та в банках за кордоном і використовуються для сплати боргових зобов'язань, а також, у разі необхідності, для проведення валютних інтервенцій з метою регулювання курсу національної грошової одиниці.
Офіційні валютні резерви складаються із: золота; іноземних валют у вигляді банкнот і монет або коштів на рахунках за кордоном; спеціальних прав запозичення (СПЗ); цінних паперів (окрім акцій), що оплачуються в іноземній валюті; із внеску країни до капіталу МВФ, тобто її квоти; будь-яких інших міжнародно визнаних резервних активів за умови забезпечення їх надійності та ліквідності.
Валютні обмеження - сукупність заходів і нормативних правил, установлених у законодавчому чи адміністративному порядку та спрямованих на досягнення рівноваги у платіжному балансі, підтримання стабільності курсу національних грошової одиниці або досягнення інших цілей.
400
Валютні обмеження передбачають певні заходи щодо регулювання валютних операцій резидентів і нерезидентів країни, для ефективного застосування яких використовується система валютного контролю.
Центральні банки застосовують досить різноманітні форми валютних обмежень, а саме:
встановлення певного розміру продажу валютної виручки,
отриманої від експортерів;
квотування продажу іноземної валюти імпортерам;
заборона на ввіз і вивіз валютних цінностей без спеціальних
дозволів;
■ обмеження прав фізичних осіб на операції з іноземною валютою.
У сфері руху капіталу і кредитів регулюванню підлягають іноземні
інвестиції, вивезення отриманих прибутків, а також залучення приватними компаніями зовнішніх позик і кредитів, переведення останніх у національну валюту.
Національний банк України застосовує у валютному регулюванні практично всі розглянуті вище методи, окрім дисконтної політики (остання не є дієвим методом валютного регулювання на сучасному етапі в Україні, і тому її застосування - недоцільне).
Найбільшого поширення набули такі методи, як валютні інтервенції, що дають змогу НБУ зменшувати амплітуду коротко- і серед-ньострокових коливань курсу національних грошей, а також валютні обмеження, що проявляються у застосуванні різних форм валютного контролю практично за всіма операціями з валютними цінностями в Україні.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Валютне регулювання» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Мотивація інвестиційної діяльності
ISDN в Україні
Пароніми
ВВЕДЕННЯ В ДІЮ ОБ’ЄКТІВ ІНВЕСТУВАННЯ
Аудит нерозподіленого прибутку


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 1385 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП