ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Рефінансування банків шляхом проведення операцій РЕПО
Національний банк України може проводити з банками операції прямого або зворотного РЕПО згідно з визначеними вимогами і укладеними договорами на визначену суму та строк.
Пряме РЕПО - це кредитна операція, що ґрунтується на двосторонній угоді між Національним банком та банком про купівлю Національним банком державних цінних паперів із портфеля банку або іноземної валюти (перша частина угоди РЕПО) з подальшим зобов'язанням банку викупити державні цінні папери або іноземну валюту (друга частина угоди РЕПО) за обумовленою ціною на обумовлену дату. Використовуються НБУ для підвищення ліквідності комерційних банків.
Зворотне РЕПО - це депозитна операція, що ґрунтується на двосторонній угоді між Національним банком та банком про продаж
117


Національним банком зі свого портфеля державних цінних паперів з одночасним зобов'язанням зворотного їх викупу в банків за обумовленою в договорі ціною та на обумовлену дату. Використовуються НБУ для зниження ліквідності комерційних банків.
Національний банк операції РЕПО може здійснювати шляхом: ♦♦♦ безпосередньої домовленості з банком щодо купівлі (продажу) державних цінних паперів, іноземної валюти;
♦ проведення тендера заявок банків щодо участі в операціях РЕПО (лише з державними цінними паперами).
Операції РЕПО можуть здійснюватися лише з тими державними цінними паперами, строк погашення яких не припадає на строк проведення операції РЕПО.
Національний банк може здійснювати такі види операцій РЕПО, але не більше ніж на ЗО календарних днів:
♦> відкрите РЕПО (строк операції в договорі не визначається, кожна зі сторін договору може вимагати виконання операції РЕПО в будь-який час, але з обов'язковим повідомленням за два робочі дні про дату завершення дії цього договору). Процентний дохід (витрати) не є фіксованим і розраховується залежно від строку дії операції РЕПО;
♦ строкове репо (строк операції чітко визначений). Процентний дохід (витрати) обумовлений та є фіксованим на час проведення цієї операції.
У разі досягнення згоди на проведення операції РЕПО між Національним банком та банком укладається відповідний договір, який має містити такі основні умови:
0 строк дії договору;
0 суму купівлі (продажу) державних цінних паперів;
0 суму, цифровий або літерний код іноземної валюти;
0 ціну купівлі (продажу) державних цінних паперів або іноземної валюти за операцією РЕПО;
0 ціну зворотного продажу (купівлі) державних цінних паперів або іноземної валюти за операцією РЕПО;
0 перелік та ознаки державних цінних паперів за операцією РЕПО;
0 зобов'язання продати державні цінні папери або іноземну валюту зі зворотним викупом має кореспондуватись із зобов'язанням викупити ці державні цінні папери або іноземну валюту зі зворотним продажем;
0 розмір і порядок установлення процентного доходу (витрат);
0 порядок 'іередавання державних цінних паперів або іноземної валюти до кредитора, зокрема в разі невиконання позичальником своїх зобов'язань під час проведення операції РЕПО;
0 застосування Національним банком переважного та безумовного права задовольнити свої вимоги списанням у безспірному порядку 118
заборгованості з кореспондентського рахунку зобов'язаної сторони в повному обсязі відповідно до ст. 73 Закону України «Про Національний банк України» у разі несвоєчасного виконання банком зобов'язання щодо зворотної купівлі державних цінних паперів або іноземної валюти;
0 інші істотні умови.
Процентний дохід за операціями РЕПО - це дохід, якого отримує покупець державних цінних паперів або іноземної валюти (той, хто надає кошти в національній валюті), у разі здійснення операції РЕПО, що визначається як різниця між ціною зворотного продажу (викупу) державних цінних паперів або іноземної валюти та ціною їх купівлі.
Процентні витрати - це витрати продавця державних цінних паперів або іноземної валюти (того, хто отримує кошти в національній валюті) у разі здійснення операції РЕПО, які визначаються як різниця між ціною зворотної купівлі державних цінних паперів або іноземної валюти і ціною їх продажу. Механізм визначення процентного прибутку від інвестування коштів в угоду РЕПО наведено на рис. 4.3.
Рис. 4.3. Визначення процентного прибутку від інвестування коштів
в угоду РЕПО
У договорі про проведення операції РЕПО між Національним банком і банком має передбачатися умова щодо перерахування коштів за операцією купівлі (продажу) або зворотного продажу (купівлі) відповідних державних цінних паперів з одночасним блокуванням/роз-блокуванням цих цінних паперів на рахунках у цінних паперах.
Зобов'язання щодо виконання другої частини угоди РЕПО у сторін договору виникає тільки за умови повного виконання сторонами зобов'язань за першою частиною угоди РЕПО.
Порядок проведення операцій прямого РЕПО
Операції прямого РЕПО можуть проводитися Національним банком через тендер (лише з державними цінними паперами) або шляхом безпосередньої домовленості з банком (з державними цінними паперами та іноземною валютою).
119
У разі проведення тендера щодо участі банків в операціях прямого РЕПС) Національний банк відбирає для задоволення ті заявки банків, які є найприйнятнішими для Національного банку за обсягами операцій або ціновими параметрами.
Ціна купівлі (щодо конкретної операції РЕПО) - це сума коштів, яка сплачується покупцем відповідно до першої частини угоди РЕПО на дату купівлі за отримані від продавця державні цінні папери чи іноземну валюту.
За операцією прямого РЕПО ціною купівлі Національним банком державних цінних паперів є справедлива вартість державних цінних паперів.
Ціна зворотної купівлі (щодо конкретної операції РЕПО) - це сума коштів, сплачувана продавцем відповідно до другої частини угоди РЕПО у день зворотної купівлі за відповідні державні цінні папери.
Ціна зворотного продажу Національним банком державних цінних паперів залежить від:
строку дії операції прямого РЕПО;
ставки рефінансування Національного банку;
процентних ставок за кредитами й депозитами на міжбанківсь-
кому ринку, які діяли у відповідному періоді на день зворотного про
дажу.
За операцією прямого РЕПО з іноземною валютою Національний банк отримує іноземну валюту в розмірі, який дорівнює сумі наданого кредиту в національній валюті, що розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти. За умови виконання другої частини операції прямого РЕПО з іноземною валютою Національний банк повертає банку іноземну валюту в розмірі, що перерахований банком у першій частині операції прямого РЕПО, але після отримання коштів у національній валюті (як погашення заборгованості за кредитом і процентів за користування ним).
У разі проведення тендера щодо участі банків в операціях прямого РЕПО департамент монетарної політики надсилає банкам повідомлення про проведення тендера із зазначенням умов його проведення та строку операції РЕПО.
Банки подають до департаменту монетарної політики за допомогою засобів програмного забезпечення «АРМ РЕПО-тендер» заявки на участь у тендері, у яких пропонують свої умови щодо:
0 ціни купівлі (продажу) державних цінних паперів;
0 строку пг оведення операції РЕПО;
0 обсягу операції РЕПО;
0 кількості й коду державних цінних паперів, що пропонуються.
120
Якщо Національний банк є покупцем державних цінних паперів, то заявки банків задовольняються залежно від потреби в підтриманні їхньої ліквідності. Після розгляду заявок банків департамент монетарної політики надсилає банкам, які за результатами тендера мають право отримати кошти за куплені Національним банком державні цінні папери, повідомлення-підтвєрдження про намір укласти договір про здійснення операцій прямого РЕПО. Договір між Національним банком та банком має бути укладений не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення-підтвєрдження.
Національний банк за умови проведення операції прямого РЕПО після безпосередньої домовленості з банком, орієнтуючись на облікову ставку Національного банку, процентну ставку на міжбанківсько-му кредитному ринку, на дохідність за державними цінними паперами, вибирає тих учасників ринку, які пропонують найвищий процентний дохід, мають у своєму портфелі відповідні державні цінні папери і погоджуються на участь в операції прямого РЕПО на відповідний строк.
За умови проведення операції прямого РЕПО з іноземною валютою процентним доходом є процентна ставка, що оголошується за кредитом овернайт під забезпечення державних цінних паперів. Ініціатором проведення операції прямого РЕПО з іноземною валютою з Національним банком після безпосередньої домовленості може бути тільки банк.
Перерахування коштів у національній валюті за операціями прямого РЕПО здійснюється лише після отримання департаментом монетарної політики від операційного управління виписки з рахунку Національного банку про перерахування Національному банку іноземної валюти у визначеному в договорі розмірі за операцією прямого РЕПО або після отримання від операційного управління копії, що надходить до Національного банку від банку.
Перерахування банку коштів в іноземній валюті за другою частиною операції прямого РЕПО здійснюється після надходження до Національного банку коштів у національній валюті, а саме: суми кредиту і процентів за користування ним.
Операція прямого РЕПО, здійснювана між банком і Національним банком як з державними цінними паперами, так і з іноземною валютою, є кредитною операцією та обліковується на рахунках бухгалтерського обліку згідно із сутністю операції відповідно до нормативно-правових актів Національного банку з питань бухгалтерського обліку і депозитарної діяльності з державними цінними паперами.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Рефінансування банків шляхом проведення операцій РЕПО» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Пароніми
Графіка
Аудит звітності з податку з власників транспортних засобів та інш...
ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРОШЕЙ
Граматичні ознаки іменника


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 1552 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП