ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Загальні вимоги Національного банку до банків у разі здійснення рефінансування
У разі потреби в підтриманні ліквідності банки з власної ініціативи можуть звертатися до Національного банку за отриманням кредиту за різними схемами залежно від інструментів рефінансування. Вимоги НБУ до банків, які прагнуть бути допущеними до операцій рефінансування, наведені на рис. 4.1.

Національний банк України може встановлювати додаткові вимоги до банків залежно від інструментів і строків рефінансування, а також виду забезпечення кредиту рефінансування.
Банки, які не дотримуються встановлених вимог, можуть одержати від Національного банку кредит овернайт або кредит строком до 14 днів лише за умови надання в забезпечення кредиту рефінансування державних цінних паперів, врахованого векселя, авальованого іншим банком, або надання відповідно до законодавства України гарантії іншого банку, що визначений у переліку Генерального департаменту банківського нагляду Національного банку, в обсязі наданої гарантії. Про отримання гарантії або врахованого векселя, авальованого іншим банком, територіальне управління повідомляє департамент монетарної політики засобами електронної пошти. Кошти банку перераховуються лише після отримання повідомлення територіального управління про наявність гарантії іншого банку або врахованого векселя, авальованого іншим банком.
Національний банк здійснює рефінансування банків за процентною ставкою, не нижчою від облікової ставки Національного банку, яка протягом дії кредитного договору не підлягає коригуванню. Для нарахування процентів строк користування кредитом згідно з умовами кредитного договору між Національним банком та банком починається від дня надходження коштів на кореспондентський рахунок банку і закінчується в день, який передує даті повернення коштів. Базовою кількістю днів для обрахування процентів за користування кредитом уважається 365.
Одержані кредити рефінансування пролонгації не підлягають.
Операції, пов'язані з наданням банкам Національним банком кредитів рефінансування, обліковуються на балансі операційного управління Національного банку. З метою здійснення контролю за наданими кредитами територіальні управління обліковують надані кредити на підставі повідомлення департаменту монетарної політики Національного банку, а також одержаних від операційного управління виписок за операціями рефінансування.
Відповідне територіальне управління протягом дії кредитного договору між банком і Національним банком може здійснювати перевірки банку (це передбачається в кредитному договорі) щодо правильності здійснення операцій рефінансування та відображення в бухгалтерському обліку предметів застави, наданих під забезпечення кредитів рефінансування. Після погашення кредиту рефінансування територіальні управління списують предмети застави з позабалансових рахунків.
Національний банк здійснює рефінансування банків лише під забезпечення (крім кредиту овернайт (бланкового)). Види забезпечення кредитів рефінансування наведено на рис. 4.2.
Під забезпечення кредиту банк може запропонувати лише однорідну
104
заставу. Не дозволяється пропозиція різних видів забезпечення в одній заявці. Під забезпечення кредиту рефінансування приймаються державні цінні папери (всіх випусків), строк погашення яких настає не раніше ніж через 10 днів після строку погашення кредиту, за умови, що вони перебувають у власності банку - клієнта депозитарію державних цінних паперів Національного банку (або депонента клієнта депозитарію) і не обтяжені будь-якими іншими зобов'язаннями, та інші боргові зобов'язання держави України.
Рис. 4.2. Види забезпечення кредитів рефінансування
Національний банк приймає під забезпечення кредиту враховані банком векселі, строк пред'явлення яких до платежу настає не раніше ніж через 30 днів після строку погашення кредиту. Умовою для прийняття врахованих банками векселів є наявність у банків достовірного вексельного досьє на векселедавця та всіх зобов'язаних за векселем осіб. У разі надання під забезпечення кредиту Національного банку векселя нерезидента вексель має бути перекладений українською мовою та засвідчений нотаріально в установленому законодавством України порядку.
Векселі суб'єктів господарської діяльності, що приймаються під забезпечення кредиту рефінансування, мають відповідати вимогам
105
законодавства України, в тому числі нормативно-правових актів Національного банку, а також таким вимогам:
0 строк врахування векселя банком до дати звернення до Національного банку за рефінансуванням строком до 14 днів має бути не меншим 10 днів, а за рефінансуванням строком до 365 днів - не меншим 30 днів;
0 договори за операціями банків з урахування векселів, вексель та всі написи на ньому мають складатися державною мовою;
0 сума, що підлягає утриманню на користь банку як дисконт (процентний дохід), має розраховуватися за ставкою не нижчою, ніж облікова ставка Національного банку;
0 строк платежу за векселем, що надається під забезпечення кредиту рефінансування строком до 14 днів, не повинен перевищувати 365 днів од дати складання векселя;
0 строк платежу за векселем, що надається під забезпечення кредиту рефінансування строком до 365 днів, не повинен перевищувати 430 днів од дати складання векселя;
0 вексель повинен мати не менше двох індосаментів, один із яких -бланковий індосамент банку, який урахував вексель;
0 вексель повинен мати визначений строк платежу;
0 клієнт банку, від якого очікується платіж за векселем (векселе-держатель за операціями врахування, векселедавець або акцептант за операціями безоборотного врахування або інші зобов'язані особи за векселем), обслуговується в цьому самому банку не менше одного року;
0 вексель мусить бути оригіналом, що виданий в одному примірнику, і не повинен мати будь-яких застережних написів;
0 переказний вексель мусить бути акцептованим.
За умови отримання під забезпечення кредиту врахованих банком векселів відповідне територіальне управління НБУ в межах узгодженої суми складає реєстр векселів, який повинен містити таку інформацію:
дату і місце складання векселя;
номер бланка векселя;
найменування векселедавця, його місцезнаходження;
місце платежу;
строк платежу;
кількість днів од дня складання зазначеного реєстру до часу
платежу за векселем;
номінальну суму векселя;
дисконт, утриманий банком;
назву й місцезнаходження індосантів, авалістів векселя, а та
кож акцептантів (для переказних векселів).
106
Векселі в реєстрах зазвичай розміщуються в порядку настання строків платежу, починаючи з найближчого. Реєстр складається, як правило, у двох примірниках - по одному кожній зі сторін договору.
Кредит рефінансування під забезпечення подвійних складських свідоцтв може надаватися банку лише за умови, якщо банк надав кредит позичальникові під забезпечення подвійного складського свідоцтва, виданого зерновим складом як підтвердження прийняття зерна на зберігання та не більше ніж на строк зберігання зерна.
Кредит рефінансування під забезпечення іпотечних сертифікатів із фіксованою дохідністю може надаватися банку лише за умови, що банк надав кредит позичальникові під забезпечення іпотечних сертифікатів із фіксованою дохідністю, які оформлені відповідно до законодавства України.
Облік усіх видів забезпечення здійснюється відповідним територіальним управлінням НБУ одночасно з укладенням договору застави. Векселі суб'єктів господарської діяльності, подвійні складські свідоцтва, що надаються під забезпечення, мають зберігатися в грошовому сховищі територіального управління, про що зазначається в договорі застави.
Кредит рефінансування під забезпечення облігацій підприємств, облігацій місцевих позик може надаватися банкові, якщо:
облігації підприємств, облігації місцевих позик випущені або
переведені в бездокументарну форму та вільно обертаються на фон
довому ринку або облігації з додатковим забезпеченням і їх випуск та
обіг обслуговуються відкритим акціонерним товариством «Міжрегіо
нальний фондовий союз» або іншим уповноваженим суб'єктом фон
дового ринку;
облігації підприємств, облігації місцевих позик обліковуються
на балансі банку не менше ніж один місяць і не обтяжені будь-якими
іншими зобов'язаннями.
Підтвердженням права власності на облігації підприємств, облігації місцевих позик має бути оформлена відповідно до законодавства України виписка з рахунків у цінних паперах, яка подається до Національного банку.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Загальні вимоги Національного банку до банків у разі здійснення рефінансування» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит нерозподіленого прибутку
Антоніми
Фонетична транскрипція
Поняття телекомунікаційної системи. Етапи розвитку телекомунікаці...
Затвердження


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 822 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП