ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Банківська справа » Центральний банк і грошово-кредитна політика

Депозитні сертифікати Національного банку України
Депозитний сертифікат Національного банку - це один із монетарних інструментів, що є борговим цінним папером Національного банку в бездокументарній формі, який засвідчує розміщення в Національному банку коштів банків та їхнє право на отримання внесеної суми і процентів після закінчення встановленого строку.
Національний банк України проводить операції з депозитними сертифікатами строком від 31 до 365 днів, що випущені у формі записів на рахунках у системі кількісного обліку СЕРТИФ, із використанням технологій, програмно-технологічних засобів і системи захисту інформації Національного банку. Випуск, розміщення та розрахунки за депозитними сертифікатами здійснюються лише в безготівковій формі у грошовій одиниці України.
Система кількісного обліку СЕРТИФ - це комп'ютеризована дворівнева (перший рівень - Національний банк, другий рівень - банки) система, що обслуговує розміщення, обіг та погашення емітованих Національним банком депозитних сертифікатів.
Рішення про доцільність здійснення первинного розміщення депозитних сертифікатів шляхом проведення аукціонів залежно від розвитку ситуації на грошово-кредитному ринку, потреби здійснення регулятивних операцій щодо обсягів грошової маси приймає посадова особа, яка, згідно з наказом Національного банку про розподіл обов'язків між керівництвом Національного банку, здійснює загальне керівництво та контролює діяльність підрозділів, що пов'язана з регулюванням грошово-кредитного ринку.
Операції з розміщення депозитних сертифікатів здійснюються на договірній основі тільки з банками. Територіальні управління укладають з банками генеральні договори про участь в аукціоні з розміщення депозитних сертифікатів на поточний календарний рік, про що протягом двох робочих днів повідомляють департамент монетарної політики та Центральну розрахункову палату Національного банку. Департамент монетарної політики повідомляє операційному управлінню перелік банків, які уклали генеральний договір про участь в аукціоні з розміщення депозитних сертифікатів. Операційне управління повідомляє банкам, які уклали генеральний договір про участь в аукціоні з розміщення депозитних сертифікатів, номер транзитного рахунку для перерахування коштів. Банк протягом двох робочих днів після укладення генерального договору повідомляє операційне управління про рахунок, на який зараховуються кошти від погашення депозитних сертифікатів, і процентні доходи. 128
Умови випуску, максимальна або мінімальна сума заявки від банку, номінальна вартість депозитного сертифіката, строк, на який розміщується депозитний сертифікат, визначаються залежно від ситуації, що склалася на грошово-кредитному ринку в період оголошення про проведення аукціону, та з урахуванням перспектив її розвитку і доводяться до відома банків.
Номінальна вартість депозитного сертифіката - вартість одного депозитного сертифіката, визначена умовами його випуску та оголошена в повідомленні.
Дата випуску депозитного сертифіката - дата розміщення депозитного сертифіката на умовах проведення аукціону.
Дата погашення депозитного сертифіката - дата повернення банкам коштів депозиту і процентів, що визначається згідно з умовами проведення аукціону з розміщення депозитних сертифікатів.
Процентна ставка (процентна плата) за депозитний сертифікат -це фіксована процентна ставка річних, яка запропонована банком та визнана Національним банком прийнятною в результаті проведення
аукціону.
Процентний дохід за депозитним сертифікатом розраховується виходячи з номінальної вартості депозитного сертифіката, процентної ставки, бази нарахування та строку розміщення депозитного сертифіката, зазначених у повідомленні Національного банку.
Під час визначення строку, на який розміщується депозитний сертифікат, враховується таке:
ч у разі виконання умов розміщення депозитного сертифіката, передбачених у повідомленні, першим днем нарахування процентів уважається наступний день після випуску депозитного сертифіката, останнім - дата, яка передує даті погашення депозитного сертифіката;
\ за умови дострокового погашення депозитного сертифіката першим днем нарахування процентів уважається наступний день після випуску депозитного сертифіката, останнім - дата, яка передує даті дострокового погашення депозитного сертифіката.
Депозитні сертифікати мають право обігу на відкритому ринку лише серед банків, а також можуть використовуватись як застава на міжбанківському кредитному ринку. За умови укладення угоди про купівлю (продаж) депозитних сертифікатів на міжбанківському ринку банк-покупець повідомляє операційному управлінню номер рахунку, на який зараховуються кошти від погашення сертифікатів.
Розміщення депозитних сертифікатів НБУ здійснюється проведенням аукціонів. Національний банк із метою проведення аукціону 3 розміщення депозитних сертифікатів надсилає повідомлення банкам із визначенням або загального обсягу залучення коштів від
129
банків, або процентної плати за них. Місце проведення аукціонів із розміщення депозитних сертифікатів - департамент монетарної політики.
Для участі в аукціоні з розміщення депозитних сертифікатів банк після його оголошення подає департаменту монетарної політики за допомогою засобів програмно-технологічного забезпечення «Депозитний сертифікат» заявку, в якій зазначаються:
121 кількість депозитних сертифікатів для придбання;
0 сума коштів, запропонованих банком для придбання;
0 строк розміщення депозитних сертифікатів;
0 процентна ставка, за якою банк погоджується розмістити кошти.
Банки, які бажають придбати депозитні сертифікати, подають Національному банку заявку на участь в аукціоні до зазначеного в повідомленні часу в день проведення аукціону. Прийняття заявок від банків на участь в аукціоні, їх розгляд і надсилання банкам повідомлень про результати аукціону здійснює департамент монетарної політики в день проведення аукціону.
У разі проведення аукціону з оголошенням загального обсягу коштів, що залучаються Національним банком, без визначення ціни залучення банки самостійно пропонують суму та процентну ставку, за якою вони погоджуються вкласти кошти в депозитний сертифікат. На підставі заявок, що надійшли від банків, а також враховуючи оперативний моніторинг процентних ставок на міжбанківському ринку, Національний банк самостійно визначає прийнятну для залучення коштів процентну ставку і здійснює розміщення депозитних сертифікатів у межах оголошеного обсягу на цей аукціон, починаючи з найменшої процентної ставки. Якщо оголошений обсяг залучення коштів менший, ніж сума заявок банків з однаковою процентною ставкою, то розміщення депозитних сертифікатів здійснюється пропорційно між цими банками.
Результати аукціону повідомляються операційному управлінню, територіальним управлінням та банкам - учасникам аукціону. Банк у день отримання повідомлення від департаменту монетарної політики про задоволення заявки на придбання депозитних сертифікатів перераховує відповідну суму коштів на транзитний рахунок в операційному управлінні.
Право власності банку на депозитний сертифікат виникає від часу зарахування оплаченої кількості депозитних сертифікатів на рахунки власників у системі кількісного обліку СЕРТИФ. Підтвердженням права власності на депозитний сертифікат є виписка з рахунку банку в системі кількісного обліку СЕРТИФ, яку Національний банк надає власникові депозитного сертифіката.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Депозитні сертифікати Національного банку України» з дисципліни «Центральний банк і грошово-кредитна політика»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Действие и противодействие
Доходи, витрати і прибуток банку
Поединок на корабле
Графіка
Поняття та види банківських інвестицій


Категорія: Центральний банк і грошово-кредитна політика | Додав: koljan (07.04.2012)
Переглядів: 1638 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП