ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Міжнародні відносини » Європейський Союз: політика, економіка, право

Головні програми ЄС у сфері охорони навколишнього середовища
Практична діяльність ЄС в сфері екології будується на основі спеціальної середньострокової програми дій щодо навколишнього середовища, спираючись на положення установчого договору. Програма
268
дій Співтовариства в сфері навколишнього середовища - політико-правовий документ, який визначає пріоритетні заходи організації на найближчу перспективу. Екологічна програма дій встановлює конкретні цілі і завдання, досягнути і виконати які Співтовариству під силу, виходячи з сучасної ситуації.
За весь час проведення Співтовариством екологічної політики було прийнято шість таких програм. Перша з них з'явилася 1973р. і дотепер є класичним документом в сфері навколишнього середовища періоду звертання європейських держав до проблем екології після Стокгольмської конференції ООН 1972 p. з навколишнього середовища.
Наступні екологічні програми дій приймалися, відповідно 1977р. (Друга програма), 1983 р. (Третя програма) і 1987 р. (Четверта програма).
Фундаментальною за змістом стала П'ята програма дій Співтовариства в сфері навколишнього середовища, прийнята 1993 p., яка отримала назву «За сталий розвиток». її стратегія була спрямована на досягнення за участю всіх зацікавлених сторін подальшого прогресу в справі охорони навколишнього середовища, зокрема в сфері транспорту та енергетики. П'ята програма дії з навколишнього середовища взяла на озброєння ЄС концепцію сталого розвитку, що стала офіційною стратегією ООН щодо виходу людства з екологічної кризи після проведення Конференції ООН з навколишнього середовища і розвитку 1992 р. в Ріо-де-Жанейро (РІО-92).
Сучасна Шоста програма дій Співтовариства в сфері навколишнього середовища затверджена Рішенням Європейського Парламенту і Ради № 1600/2002/ЄС від 22 липня 2002 p., безпосередньо перед Всесвітньою зустріччю на вищому рівні зі сталого розвитку (РІО+10), що пройшла під егідою ООН в Йоханнесбурзі з 26 серпня по 4 вересня 2002 р. Текст програми був опублікований в «Офіційному журналі Європейських співтовариств» 10 вересня 2002 р.
Як і планувалося, Шоста програма розроблена на 10 років (з 22 липня 2002 р. до 21 липня 2012 p.), що відрізняє її від попередніх програм, які охоплювали менший період часу.
Нова програма екологічних дій загалом спрямована на забезпечення трьох умов при проведенні екологічних заходів Співтовариства:
1. Внесення принципів охорони навколишнього середовища в різні напрями діяльності ЄС та імплементація принципу екологічної обу-
269
мовленості діяльності Співтовариства, викладеного в ст. 6 Договору про утворення ЄС.
2. Здійснення заходів, спрямованих на забезпечення сталого розвитку.
3. Проведення екологічних заходів з врахуванням поточного та майбутнього розширення Європейського Союзу.
Програма концентрує увагу на чотирьох пріоритетних сферах дій Співтовариства на найближчі роки:
• зміна клімату;
• природа і біологічна різноманітність;
• навколишнє середовище, здоров'я і якість життя;
• природні ресурси і відходи. Шоста програма визначає як загальні цілі, завдання, принципи і
стратегічні підходи екологічної діяльності ЄС на найближчі 10 років, так і конкретні цілі, завдання та основні заходи у вищеперелічених сферах. Програма також визначає основні завдання організації в сфері міжнародної співпраці з проблем екології і встановлює критерії формулювання екологічної політики на основі обробки відповідної інформації і отримання нових даних.
Програма запроваджує спеціальні політико-правові інструменти, за допомогою яких здійснюватимуться ті або інші заходи в чотирьох пріоритетних сферах -тематичні стратегії. Такі стратегії повинні містити опис пропозицій за рішенням тих завдань Програми, для яких вони передбачені, і заходи з їх реалізації. Тематичні стратегії повинні { бути подані на розгляд Європейського Парламенту і Ради протягом перших трьох років дії Програми з метою затвердження їх на підставі спільних рішень цих інститутів.
Шоста програма передбачає серйозну законотворчу роботу Співтовариства та його держав-членів у сфері навколишнього середовища. У зв'язку з цим, у Програмі при визначенні стратегічних підходів до рішення екологічних завдань робиться спеціальний акцент на необхідності оновлення відповідного законодавства Співтовариства, а також імплементації та забезпеченні примусово екологічного законодавства ЄС, яке передбачає:
• вдосконалення заходів з підвищення поваги до екологічних правил Співтовариства і припинення порушень екологічного законодавства;
• сприяння вдосконаленню процедур правопримусу, інспекції, моніторингу екологічного законодавства в державах-членах;
270
• систематичний огляд застосування екологічного законодавства в державах-членах;
• обмін інформацією про найкращу практику щодо імплементації законодавства ЄС, використовуючи Європейську мережу з питань імплементації і забезпечення примусовою силою права навколишнього середовища (IMPEL network).
Серед цих підходів у Програмі особливо виокремлено необхідність становлення законодавства ЄС про екологічну відповідальність і найшвидшу ратифікацію Співтовариством і державами-членами Орхуської конвенції 1998 р.
Шоста програма дій Співтовариства в сфері навколишнього середовища є центральним документом у сфері екології в Європі на найближче десятиліття. Немає сумнівів, що цей документ має велике значення і для нових країн-членів ЄС, і для України як учасника європейських процесів у природоохоронній сфері.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Головні програми ЄС у сфері охорони навколишнього середовища» з дисципліни «Європейський Союз: політика, економіка, право»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Оцінка ймовірності та здійснюваності інвестиційного проекту
КЛАСИЧНА КІЛЬКІСНА ТЕОРІЯ ГРОШЕЙ
Аудит акцизного збору
ЦІНОУТВОРЕННЯ В ІНВЕСТИЦІЙНІЙ СФЕРІ
Поняття та види цінних паперів


Категорія: Європейський Союз: політика, економіка, право | Додав: koljan (02.06.2013)
Переглядів: 1515 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП