ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

СУПРАСЛЬСЬКИЙ ЛІТОПИС
СУПРАСЛЬСЬКИЙ ЛІТОПИС — назва одного зі списків першого літописного зводу Великого князівства Литовського, створеного 1446. Список входив до складу переписаного 1519 для кн. С.Одинцевича збірника, який пізніше потрапив до б-ки Супрасльського Благовіщенського монастиря. Цей збірник було знайдено 1822 І.Даниловичем та М.Бобровським. С.л. охоплює події 9—15 ст. (до 1446). Склада-

908
СУПРУН

С.П. Супрун.

М.І. Супруненко.

ється із 2-х частин: у 1-й, більшій за обсягом, викладається історія Київської Русі, а також окремих міст і князівств: Новгорода Великого, Пскова (нині місто в РФ), Великого князівства Тверського та Великого князівства Московського. Водночас тут є чимало даних про великих князів литов. Вітовта і Свидригайла; у 2-й, меншій, частині, в основі якої лежить «Літописец великих князей литовских», викладаються події політ. історії ВКЛ, починаючи від нащадків вел. кн. литов. Гедиміна. Велика увага приділяється князям Ольгерду, Кейстуту, Вітовту, київ. князям Скиргайлу Ольгердовичу, Володимиру Ольгердовичу, кн. Федору Коріятовичу, який очистив Поділля від ординців. Ця частина зберегла у своєму складі унікальні фрагменти літопису митрополита Київського і всієї Русі Фотія за 1410—27. «Супрасльським літописом» інколи невірно називають і пам’ятку, яка входить до складу ін. Супрасльського збірника і в сучасній історіографії має назву Волин. короткий літопис. Нині збірник, у складі якого перебуває літопис, зберігається в архіві Петерб. відділення Ін-ту історії РАН (ф. 115, оп. 1, № 143).
Вид.: ПСРЛ, т. 35. М., 1980. Літ.: Чамярыцкі В.А. Беларускія лєтапісы як помніки літаратуры. Мінск, 1969; Улащик Н.Н. Белорусколитовское летописание. «Вопросы истории», 1984, № 12; Його ж. Введение в изучение белорусско-литовского летописания. М., 1985. Ю.А. Мицик.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «СУПРАСЛЬСЬКИЙ ЛІТОПИС» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Перевірка постановки обліку капітальних інвестицій на підприємств...
Аудит резервного капіталу
Етапи процесу кредитування
Розвиток пейджингу в Україні
Аудит запасів. мета і завдання аудиту


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (01.04.2013)
Переглядів: 840 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП