ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Енциклопедія історії України

АБВЕР
АБВЕР (нім. Abwehr — оборона, відсіч, захист) — орган військ. розвідки і контррозвідки Німеччини. Від 1919 до 1938 офіційно підпорядковувався військ. мін-ву. Від 1935 А. очолив досвідчений розвідник Ф.Канаріс, який активно сприяв перетворенню служби на один із найважливіших інструментів гітлерівської політики. Після скасування 1938 військ. мін-ва А. реорганізовано в управління розвідки і контррозвідки при штабі вермахту. В центр. апараті діяло 5 гол. підрозділів: «Абвер-I» — розвідка; «Абвер-II» — організація саботажу, диверсій, терору й повстань на тер. ворога, розклад його військ і тилу; «Абвер-III» — контррозвідка; «Абвер-аусланд (закордон)» — вивчення потенціалу іноз. д-в; «Абвер-центр» — загальноорг. від. У черв. 1941 для безпосереднього кер-ва розвідувальною діяльністю на Сх. фронті створено штаб «Валлі», а 1942 — «Зондерштаб Р» — для боротьби з партизанським рухом і для ведення пропаганди серед нас. окупованих тер. А. мав свої збройні формування — полк (згодом д-зія) «Бранденбург-800». На тер. Німеччини і за її межами А. мав периферійні органи — т. зв. абверштеллє (АСТ) і підпорядковані їм абвернебенштеллє (АНСТ). У роки Другої світової війни АСТ були створені у країнах-сателітах, а також на окупованій тер. при команд. нім. військами тилових р-нів. Вони повинні були виявляти агентуру противника і осіб, ворожо налаштованих до Німеччини, готувати шпигунів та

диверсантів для фронтових команд А., вести боротьбу з антифашист. і партизан. рухом. Конкретний зміст діяльності кожного з них визначався одним із напрямів: розвідка, саботаж, контррозвідка. На окупованій тер. України діяли «Абверштеллє Україна», «Абверштеллє півдня України». «Абверштеллє Україна» дислокувався в різний час у Ровно (нині Рівне) і Полтаві. Від 1942 до жовт. 1943 у Києві діяв підпорядкований «Абверштеллє Україна» «Абвернебенштеллє Київ», зашифрований під кодовою назвою установи зв’язку («Фербіндунгсштеллє»). Контактував у своїй роботі з розвідувальним органом «Оріон», штаб і школи якого дислокувалися 1943 в Києві, а також з київ. підрозділом СД. Його діяльність полягала у закиданні в тил Червоної армії (див. Радянська армія) агентури і заходах з виявлення закинутої у нім. тил рад. агентури. Ств. у жовт. 1941 «Абверштеллє півдня України» дислокувався у Миколаєві, згодом в Одесі. Його діяльність поширювалася на тер. Миколаїв., Херсон., Сталінської (нині Донец.), Запоріз., Кіровогр., Він. і Одес. областей УРСР, а також Ростовську обл. РРФСР. Штатні резидентури були в Херсоні, Кіровограді, Маріуполі, Мелітополі, Первомайську, Вінниці, Кривому Розі. 14 лют. 1944 А. розформовано. Більшість співпрацівників переведено до гестапо й політ. розвідки Головного управління імперської безпеки Німеччини.
Літ.: Долгополов Ю.Б. Война без линии фронта. М., 1981; Органы государственной безопасности СССР в Великой Отечественной войне: Сборник документов, т. 1, кн. 1. М., 1995. Т.В. Вронська.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «АБВЕР» з дисципліни «Енциклопедія історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: . СУТНІСТЬ ТА ЕКОНОМІЧНА ОСНОВА ГРОШОВОГО ОБОРОТУ
Процес кредитування клієнтів банку
Аудит оборотних засобів, інших необоротних матеріальних активів. ...
Сучасний стан систем телекомунікацій в Україні
ГРОШОВО-КРЕДИТНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В ПЕРЕХІДНИЙ ПЕРІОД У СВІТЛІ МО...


Категорія: Енциклопедія історії України | Додав: koljan (22.01.2013)
Переглядів: 720 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП