ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Історія України » Нарис історії України

КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ МИРНИЙ ДОГОВІР 1712
Укладений між Рос. д-вою і Османською імперією 23 (12) квіт. 1712 у м. Стамбул (ін. назва — Константинополь) терміном на 25 років. Підписанням договору було юридично закріплено закінчення війни, оголошеної Осман. імперією Росії 9 груд. 1711 та 27 січ. 1712 у зв’язку з невиконанням умов Прутського трактату 23 (12) лип. 1711, зокрема щодо передачі Осман. імперії фортеці Азов і знищення фортеці Таганрог (нині місто Ростовської обл., РФ) та ін. Спираючись на неоднозначно сформульовані положення Прутського трактату 1711, Осман. імперія вимагала від Росії зречення

Містить інтерпретацію й уточнення положень Прутського трактату 1711. За його умовами Росія була зобов’язана протягом 3 місяців вивести свої війська з тер. Речі Посполитої, але мала право вести війну на цих землях у разі вступу до Речі Посполитої швед. військ. Росія поступалася тер. Запороз. Січі, а також зрікалася влади над правобереж. і запороз. козацтвом. Сторони зобов’язалися не будувати фортець на р. Дон між містами Азов та Черкаськ. Дату виїзду швед. короля Карла ХІІ до Швеції мала визначати Осман. імперія. Порівняно з Прутським трактатом К.м.д. чітко вказує не лише на підданство запорожців султанові, а й на приналежність тер. Запороз. Січі до Осман. імперії. Ця норма збереглася до Бєлградського мирного договору 1739. У зв’язку з невиконанням Росією умов договору, зокрема щодо виводу військ з тер. Речі Посполитої, Осман. імперія 31 жовт. 1712 знову оголосила Росії війну, яка закінчилася укладенням Адріанопольського мирного договору 1713.
Літ.: Орешкова С.Ф. Русско-турецкие отношения в начале XVIII в. М., 1971; Молчанов Н.Н. Дипломатия Петра Великого. М., 1990; Павленко Н.И. Петр Великий. М., 1998. О.В. Кресін.

Константинополь. Палац «ТекфурСарай». 14 ст. Фото початку 21 ст.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКИЙ МИРНИЙ ДОГОВІР 1712» з дисципліни «Нарис історії України»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Технологічний процес кування
Перевірка постановки обліку капітальних інвестицій на підприємств...
Как надо понимать закон инерции
Подвоєння та подовження приголосних
СТАДІЇ ТА ЗАКОНОМІРНОСТІ РУХУ КРЕДИТУ. ПРИНЦИПИ КРЕДИТУВАННЯ


Категорія: Нарис історії України | Додав: koljan (02.03.2013)
Переглядів: 816 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП