ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Соціальна економіка

Номенклатурно-бюрократична спадщина
Номенклатурно-бюрократична спадщина створює величезне коло проблем щодо запровадження ринкових форм, несе загрозу конкуренції, але номенклатурний капіталізм здатний знищити певні постринкові досягнення щодо стимулювання НТП, які виникли у минулому. Проте їх вдасться подолати, якщо вирішити суперечності відтворення перехідної економіки, які полягають у тому, що найважливішими складниками такого відтворення постає певна система суспільного регулювання відтворювальних процесів включно з відтворенням відносин власності, та динаміка їх перетворень. Основним питанням тут є регулювання відносин поєднання працівника із засобами виробництва та процесів зайнятості. Проте найважливішою складовою постає людина, яка є головною метою економічного розвитку, головним ресурсом і може виявитися суб’єктом соціально-економічної творчості, творцем суспільного багатства. Людина може бути підпорядкована законам ринку і вести себе як homo economicus і може бути творцем нових суспільних відносин, отже рухатися до асоційованих форм поєднання працівника із засобами виробництва, за яких буде переборюватися їх відчуження, а звільнення робочої сили буде мати наслідком лише необхідність перенавчання, а не збільшенню безробіття. І тут на допомогу прийде така знайома форма стимулювання, як соціальне замовлення науково-технологічному прогресу, оскільки перехідна економіка зберігає можливості щодо соціальної переорієнтації НТП за загальнолюдським напрямом розвитку економіки, орієнтованої на розвиток людини: економія праці та прогрес її творчого змісту; зміна макроекономічної структури для забезпечення розвитку людини; зростання тривалості та якості вільного часу; забезпечення прогресу науки, освіти, культури; підвищення якості продукції; вирішення екологічних проблем довкілля.
Саме згадані цілі постають визначальними щодо НТП, який є засобом їх вирішення, проте необхідна нова якість НТП з огляду на системну кризу економіки України, яка характеризується відсутністю стимулів і недостатньою матеріально-технічною базою НТП, існуванням проблем диспропорцій, труднощами соціально-культурної кризи та зниження інноваційного потенціалу населення. Така нова якість може бути досягнута як соціально-економічне замовлення НТП у перехідній економіці – розвиток науки і технологій як засобу для зростання соціально-економічної ефективності, тобто розвиток людини із скороченням матеріальних витрат. Не менш важливо забезпечити гуманітарний (соціально-культурний) прогрес за такими сферами: педагогіка, медицина, культура, охорона природи; соціальні інновації – створення нових сфер соціально-економічної організації суспільства; науково-технологічні інновації та їх впровадження.
Слід нагадати, що якихось особливих стимулів НТП стосовно соціальної орієнтації, які діють окремо, не існує в економіці, крім стимулів економічного розвитку.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Номенклатурно-бюрократична спадщина» з дисципліни «Соціальна економіка»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ПРОЕКТУВАННЯ
ЯКІСНІ ВЛАСТИВОСТІ ГРОШЕЙ
Особливості фондового ринку України
Баланс
ВАЛЮТНИЙ РИНОК. ВИДИ ОПЕРАЦІЙ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ


Категорія: Соціальна економіка | Додав: koljan (30.10.2012)
Переглядів: 1174 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП