ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Визначення валютних курсів
Основою визначення валютних курсів є співвідношення купівельної спроможності різних національних валют. Купівельну спроможність (силу) валюти виражають, як суму товарів і послуг, які можна придбати за грошову одиницю, у порівнянні з базовим періодом.
Співвідношення купівельної сили валют щодо певної групи товарів та послуг у двох країнах — країні А І країні Б визначає паритет купівельної спроможності (purchasing power parity)— РРР. Залежно від номенклатури товарів РРР може бути частковим (за певним набором товарів) і загальним (за суспільним продуктом у цілому),
Існує кілька методик розрахунку РРР. Найбільш простою з них є визначення паритету купівельної сили валют зіставленням рівня цін стандартного набору (за споживчим кошиком) товарів і послуг

Де Paj, Pbj — рівень цін у відповідних країнах в j-му періоді.
Застосовують також метод, заснований на визначенні співвідношень витрат виробництва. Його перевагою є те, що він дає можливість певною мірою абстрагуватись від окремих кон'юнктурних і спекулятивних факторів цінових коливань.
У теорії валютних відносин використовується і метод розрахунків РРР за співвідношеннями ефективних виробничих витрат у країнах, що зіставляються (А, В). У цьому випадку до ефектив-
455

них витрат належать: заробітна плата W, норма позикового процента r, рента R, показник продуктивності праці PR. Одна з формул, що використовується в цих розрахунках, така:
Паритет купівельної спроможності, характеризуючи товарне наповнення окремих грошових одиниць, є одним з основних факторів визначення валютних курсів, що формуються в сфері зовнішньоекономічних відносин. Однак на практиці валютний курс, як правило, суттєво відрізняється від паритетного співвідношення. Розбіжності між цими величинами були незначними лише в умовах функціонування золотого стандарту.
Паритети купівельної спроможності та валютні курси окремих валют можуть відрізнятися між собою досить суттєво. За оцінками деяких фахівців, реальний паритет українського карбованця до долара США становить 40—70 до 1.
Які ж фактори впливають на зазначені відмінності?
Валютний курс є ціною, в якій грошова одиниця однієї-країни виражається в грошовій одиниці іншої країни. Тому, як і будь-яка ціна, валютний курс певної грошової одиниці формується під безпосереднім впливом попиту і пропозиції, що встановлюються у кожному конкретному випадку на валютному ринку. У зв'язку з цим цілком зрозумілим є те, що досить суттєві відхилення існуючих валютних курсів українського карбованця від паритету їхньої купівельної сили (РРР) значною мірою пояснюються недостатньою пропозицією вільно конвертованої валюти на відповідних ринках.
Крім того, на величину валютного курсу і його динаміку досить суттєвий вплив справляє стан платіжного балансу за поточними операціями, а також за сальдо, що характеризує рух довгострокових капіталів.
Значний вплив на динаміку валютних курсів справляють норма процента і рівень процентних ставок, які регулюють міграцію капіталу, а також чинники, пов'язані з динамікою цін національного ринку та інфляційними очікуваннями.
Валютний курс надзвичайно чутливий і до факторів, що визначають політичну і соціальну стабільність окремих країн, їхній зовнішньополітичний курс, міжнародний авторитет. У цьому відношенні Україна має досить суттєві переваги порівняно з багатьма країнами, що входили до складу колишнього СРСР.
Нарешті, слід ураховувати і вплив на динаміку валютних курсів спекулятивного фактора. Як засвідчує світова практика, валютні операції далеко незавжди здійснюються з метою забезпе-
456

чення торговельних і фінансових розрахунків. Дуже часто вони грунтуються на прагненні суб'єктів валютного ринку одержати спекулятивний прибуток. Як показують розрахунки, понад 90,відсотків валютних операцій світового валютного ринку взагалі не пов'язані з обслуговуванням реальних торговельних і фінансових угод. Цим пояснюється виключно високий вплив їх на динаміку валютних курсів.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Визначення валютних курсів» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Поединок на корабле
Диференціація кредитних операцій за ступенями ризику
Визначення вартості капіталу
Посередницькі операції комерційних банків на фондовому ринку
Аудит оподаткування суб’єктів малого підприємства за спрощеною си...


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 960 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП