ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Економічна теорія » Основи економічної теорії

Поглиблення міжнародного поділу праці — економічний закон розвитку продуктивних сил суспільства
Однією з фундаментальних закономірностей розвитку сучасного суспільно-історичного прогресу є інтернаціоналізація економічних відносин і формування на цій основі структурно цілісної системи світового господарства. Базовою основою інтернаціоналізації економічних відносин є всебічне поглиблення міжнародного поділу праці. Грунтуючись на розвитку національних структур виробництва, міжнародний поділ праці виступає як економічний фундамент, на якому заснована вся будівля світогосподарських зв'язків.
Як економічна категорія міжнародний поділ праці являє собою зумовлену певним ступенем розвитку продуктивних сил специфічну форму поділу суспільної праці, що переросла межі національних економік і призводить до спеціалізації окремих країн і господарських структур на виробництві певної продукції та її взаємному обміні.
Міжнародний поділ праці—складна, багаторівнева система світогосподарських зв'язків, що постійно розвивається, наповнюючись на кожному історичному етапі суспільного прогресу новим змістом. В кінцевому підсумку розвиток міжнародного поділу праці спрямовується на забезпечення зростання суспільної продуктивності праці та економії робочого часу.
Формуючись на основі технічного і технологічного поділу праці, під дією не тільки економічних, а й політичних сил, міжнародний поділ праці відображає рівень інтернаціоналізації продуктивних сил суспільства, ступінь розвитку продуктивної сили праці, її функціональної розгалуженості та дієздатності. Безпосереднім його наслідком є розвиток міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва, що зумовлюють всебічний розвиток міждержавного обміну, а також структурні перетворення більш високого порядку — інтернаціоналізацію в рамках світогосподарських зв'язків усього циклу відтворювального процесу — виробництва, обміну, розподілу і споживання матеріальних благ.
З урахуванням цього неухильне поглиблення і всебічний роз-
421

виток міжнародного поділу праці розглядається економічною теорією як вияв загального економічного закону розвитку продуктивних сил суспільства. Цей закон діє незалежно від змісту відносин власності, специфіки окремих суспільно-економічних формацій. йдеться про те, що на всіх етапах розвитку суспільно-історичного прогресу діють об'єктивні фактори, які зумовлюють прогресуюче поглиблення міжнародного поділу праці, світогосподарських зв'язків.
Поглиблення економічних зв'язків на світовому ринку безпосередньо залежить від розвитку загального, часткового і одиничного поділу праці та формування на цій основі міжнародної предметної, подетальної та повузлової (технологічної) спеціалізації та кооперування виробництва. Ці процеси прямо пов'язані з розвитком машинної індустрії, великосерійних виробничих структур.
Спочатку у сфері світового ринку переважав загальний поділ праці. Це зумовлювало розвиток переважно міжгалузевих зв'язків — міжнародний обмін сировинними ресурсами і продуктами сільськогосподарського виробництва. Далі ця форма світогосподарських зв'язків була доповнена обміном готовими виробами промисловості.
Інтенсивний розвиток часткового і одиничного поділу праці та істотне зростання на їх основі рівня інтернаціоналізації виробництва почало здійснюватись на пізніших етапах машинного виробництва. Важлива роль у цьому належала розвитку науково-технічної революції, поступовому оновленню на її основі технологічної структури виробничого процесу. Основними носіями часткового ї одиничного поділу праці стали транснаціональні корпорації. В результаті у міжнародній торгівлі почала зростати частка внутрішньофірмового обміну. У США сьогодні вона становить 2/5, а у державах Західної Європи—майже 1/3 всього обсягу зовнішньоторговельних угод.
Глибокі якісні зміни у розвитку міжнародного поділу праці, які сталися у 80-х — на початку 90-х років, зумовлені новим етапом науково-технічної революції, подальшими процесами глобалізації економічної системи виробництва. Цьому активно сприяють формування постіндустріальних структур виробництва, удосконалення систем транспорту і телезв'язку, посилення міграції промислового капіталу, робочої сили, всебічний розвиток вертикальної інтеграції, створення спільних підприємств, широке залучення до міжнародного бізнесу невеликих і середніх фірм, частка яких сьогодні становить майже 40 відсотків зовнішньоторговельних операцій. Принципово нові аспекти у розвитку міжнародного поділу праці з'явилися і у зв'язку з процесом інтеграції в структуру світової економіки господарств країн, що входили до складу колишнього СРСР, Китаю, Центральної та Східної Європи.
422

У кінцевому підсумку загальний смисл нових процесів у міжнародному поділі праці, що набули розвитку в останньому десятиріччі, зводиться ось до чого.
По-перше, пріоритетного значення набули спеціалізація і кооперування виробництва наукоємної продукції, прогресивні технології, нові види виробничих матеріалів. Це зумовило розвиток так званого процесу деіндустріалізації промислово розвинених країн — скорочення в їхніх структурах виробництв базових галузей. Відповідно до цього намітилася тенденція до зниження попиту на сировинні ресурси на світовому ринку. Запровадження енерго- і матеріалозберігаючих технологій призвело в розвинених країнах до скорочення на початку 90-х років споживання нафти на одиницю валового національного продукту майже на ЗО відсотків порівняно з серединою 70-х років.
По-друге, фундаментальні зміни в міжнародному поділі праці пов'язані з всебічним розвитком процесу спеціалізації у сфері науково-технічних знань та інформації. Нині жодна країна не здатна вести дослідницькі розробки у всіх областях науки і техніки. Це призвело до утворення та інтенсивного розвитку міжнародного ринку науково-технічних знань—торгівлі ліцензіями, науковою інформацією, “ноу-хау”, науково-технічними консультаціями, програмами-моделями, науковими та іншими видами інтелектуального обміну.
По-третє, дуже важливим структурним елементом міжнародного поділу праці стала інтернаціоналізація сфери послуг. Продаж послуг все тісніше переплітається з виробництвом і збутом товарів, експортом капіталу, інтелектуальним обміном. Провідна роль у процесі інтернаціоналізації сфери послуг належить транснаціональним корпораціям, понад 50 відсотків закордонних філіалів яких займаються зазначеним видом економічної діяльності. Лідером тут є монополії США, де послуги становлять майже 1/3 експорту. Офіційна статистика США включає сюди транспортні та торгові послуги, воєнні угоди, прибутки від продажу інформації тощо. В цій сфері особливе місце належить торгівлі фінансовими послугами (кредити, прийом депозитів, оплата чеків, лізинг, емісія кредитних карток).
Що ж визначає можливості подальшого поглиблення міжнародного поділу праці? Матеріальною основою цього процесу є удосконалення інтернаціональної структури матеріального і духовного виробництва. Однак це лише одна з сторін проблеми, яку слід з'ясувати. Друга її сторона характеризується об'єктивною взаємозалежністю розвитку міжнародного поділу праці та умовами формування на світовому ринку економічної рівноваги. Йдеться про двоїсту взаємозалежність між розвитком міжнародного поділу праці та забезпеченням функціональної рівноваги у складній систе-
423

мі багатоаспектних світогосподарських зв'язків, на основі яких формуються економічні пропорції міжнародного обміну. З одного боку, зміст механізму рівноваги, який тут розглядається, його структура і спосіб формування визначаються характером суспільного поділу праці на рівні світового ринку, який склався, ступенем розвитку міжнародної спеціалізації та кооперування виробництва. З іншого — рівень розвитку міжнародного поділу праці, його економічні межі регулюються існуючими можливостями досягнення внутрішньої збалансованості світогосподарських зв'язків.
Об'єктивна зумовленість рівня розвитку міжнародного поділу праці можливостями формування структурної рівноваги і відповідно пропорцій міжнародного, обміну є одним з найважливіших економічних законів світового ринку. Реалізується він на двох рівнях—за допомогою ринкового механізму саморегулювання і на основі погодженого використання міжнародних інституціональних регуляторів ринкових структур.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Поглиблення міжнародного поділу праці — економічний закон розвитку продуктивних сил суспільства» з дисципліни «Основи економічної теорії»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Аудит обліку витрат на формування основного стада
ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ
Аудит вилученого капіталу
Дохідність залученого капіталу
Розряди іменників за значенням


Категорія: Основи економічної теорії | Додав: koljan (29.10.2012)
Переглядів: 1579 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП