ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Філософські науки » Енциклопедія постмодернізму

Стадія дзеркала
Стадія дзеркала описує процес, через який суб'єктивність приходить у буття, згідно з психоаналізом Жака Лакана. Стадія дзеркала була фундаментальним складником у формуванні Лаканової думки, хоча й зазнала значних трансформацій протягом періоду його наукової діяльності. Вперше Лакан описав це поняття в 1930-х pp., розглядаючи його як момент, що може бути локалізований у часі в процесі розвитку дитини: на якомусь етапі свого розвитку у віці між шістьма і вісімнадцятьма місяцями дитина впізнає образ, відбитий у дзеркалі, як свій власний. Проте вже в 1950-х pp. Лакан дійшов висновку, що ця зустріч дитини зі своїм образом має структурні, а також історичні наслідки.
Процес становлення суб'єкта через стадію дзеркала залежить від уявлення про дитину як про істоту недозрілу в досить важливому розумінні: піврічному немовляті бракує тілесної координації, але її зір уже достатньо добре розвинутий. Через цю прогалину в розвитку дитина бачить своє тіло в дзеркалі як цілісне, проте вона не наділена координацією, необхідною для того, щоб випробувати його як таке, й переживає розчарування. Щоб полегшити цю напругу й агресивність, дитина зрештою ототожнює себе з образом, намагаючись опанувати тілесний контроль та цілісність, які вона може бачити, але не відчувати. Саме це ототожнення приводить еґо в буття. Таким чином, еґо є продуктом відчуження, затримки та нестачі; дитина помилково сприймає свій образ як своє "я" і припускає, що координація, цілісність і сила, якими начебто володіє образ, прийдуть і до неї самої в якийсь ідеалізований момент, пізніший у часі.
Ця нестача стосовно минулого буде ідентифікована як кастрація.
Стадія дзеркала в кінцевому підсумку визначає те, що Лакан називає реєстром уяви через важливість цього образу. Як такий, він мав важливе значення для галузі кіно-студій, а також для досліджень постмодерністської суб'єктивності.

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Стадія дзеркала» з дисципліни «Енциклопедія постмодернізму»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Пароніми
Умови виникнення кредитної угоди
Теорема іррелевантності
Види ризиків
Перспективи використання супутникових мереж


Категорія: Енциклопедія постмодернізму | Додав: koljan (11.12.2011)
Переглядів: 805 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП