ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Реферати статті публікації

Пошук по сайту

 

Пошук по сайту

Головна » Реферати та статті » Філософські науки » Енциклопедія постмодернізму

Спільнота
На перший погляд, слово "спільнота" позначає ті елементи, які є спільними для людей. Проте постмодернізм був більше зацікавлений у тому, щоб позначити негативні аспекти спільноти; зокрема, як саме спільнота може означати не спільність, а відмінність, у її найбільш негативно-
му розумінні. Замість розглядати спільноту в термінах включення, він розглядає її в термінах виключення, не для того, щоб оцінити такий стан речей, а щоб зафіксувати його існування. Справді, заголовки недавніх праць, у яких підсумовуються результати останніх досліджень проблеми спільноти, свідчать про таку зацікавленість, і тепер не є чимось незвичайним говорити про кінець спільноти.
Велика частина сучасної літературної продукції, що має стосунок до вивчення спільноти, може розглядатись як аналіз і подальше опрацювання коментарів на цю тему, зроблених Жоржем Батаєм, зокрема тих, де віддзеркалено його специфічний досвід у житті спільноти в 1930 — 1940-х pp. Батай був засновником і членом кількох спільнот у 1930-х pp., однією з цих відомих груп був Соціологічний колеж. У своєму визначальному есе, яке мало назву "Священна соціологія", Батай розглянув два фундаментальні типи спільнот, традиційну та факультативну, твердячи, що факультативна спільнота успішно прагне задовольнити всі ті надії та бажання, що їх традиційна спільнота задовольнити не може. Важливо відзначити, що Батай твердить, що традиційна спільнота непіддатлива, але факультативна спільнота працює на вдоволення потреб та бажань, які традиційна залишає нереалізованими. Ці дві спільноти діють всупереч одна одній у діалектичний спосіб, причому негативність факультативної Батай завжди розглядає як позитив. Наступні мислителі постмодернізму, свідомо чи несвідомо, віддзеркалюють цю фундаментальну структуру спільнот.
Мабуть, є всі підстави припустити, що в нинішній момент існує інтерес до того, наскільки нестерпно непіддатливою стала традиційна спільнота. Зосередження уваги на цій темі набуло форми розгляду стосунку до Іншого. Справді, в "Невизнаній спільноті" Бланшо проголосив, що етика спільноти має поєднуватися з "безконечною увагою до Іншого" (1988: 43). Виклик полягає в тому, щоб діяти етично поза обмежувальними настановами традиційної спільноти. На думку Джорджо Аґамбена, яку він висловив у праці "Прийдешня спільнота" (1993), наші дії мусять відповідати не тим, які вимагаються, а відсутності таких вимог. Якщо
402
знову звернутися до Батая, то традиційна спільнота прагне до однорідного впорядкування дій, природно, придушуючи відмінність. Проте факультативна спільнота, позначена своєю постійною своєрідністю, визнає потребу цього порядку бути неоднорідним. Жан-Люк Нансі пише про цей страх перед однорідним у своїй праці "Неоперативна спільнота". Застосовуючи досить сильні слова, Нансі твердить, що "якщо ми не подивимося у вічі цим питанням, політична воля невдовзі покине нас остаточно, якщо досі не покинула. Вона покине нас на поталу політичних і технологічних спільнот, якщо досі цього не зробила. І це стане кінцем наших спільнот, якщо такий кінець іще не настав" (1991: XLI).

Ви переглядаєте статтю (реферат): «Спільнота» з дисципліни «Енциклопедія постмодернізму»

Заказать диплом курсовую реферат
Реферати та публікації на інші теми: Види банківських ризиків та їх характеристика
ПОХОДЖЕННЯ ТА РОЗВИТОК КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ
Настройка параметрів модемів
Методи оцінки реальних інвестиційних проектів
Синоніми (ідеографічні, стилістичні, контекстуальні, перифраза, е...


Категорія: Енциклопедія постмодернізму | Додав: koljan (11.12.2011)
Переглядів: 810 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП