ДИПЛОМНІ КУРСОВІ РЕФЕРАТИ


ИЦ OSVITA-PLAZA

Матеріали для курсової

Головна » Матеріал » БЖД » БЖД

Вплив електронних сигарет на організм людини
15.02.2017, 17:31
Негативний вплив електронних сигарет на організм людини

Зміст

Вступ 3
1. Поняття електронної сигарети 4
2. Склад розчину та аерозолю електронних сигарет 6
3. Дослідження стану обізнаності про електронні сигарети та можливі негативні наслідки для здоров’я людини, які з цим пов’язані 8
4. Токсичний вплив електронних сигарет на організм людини 12
Висновки 16
Використана література 17

Вступ

На початку 2000 років на ринок вийшов новий продукт – електронні сигарети, призначені для доставки нікотину в організм людини. Для цього генерується аерозоль, що містить нікотин з розчину, який складається з декількох базових речовин, нікотину та ароматизаторів. Виробники почали широко рекламувати електронні сигарети як безпечний продукт, і просувати їх як певний замінник для ефективної відмови від тютюну. В результаті поширеність споживання електронних сигарет в світі неухильно зростає.
Незважаючи на широке рекламування електронних сигарет, їх безпека для здоров’я людини, як при активному, так і при пасивному курінні, науково не доведена.
Виробники електронних сигарет просувають їх як засіб допомоги при відмові від куріння стандартних сигарет, і ті, хто багато палять, вважають, що електронні сигарети допомагають їм кинути палити. Про шкоду електронних сигарет для здоров’я також недостатньо обізнані медичні працівники.
Тому мета роботи полягає у з’ясуванні негативного впливу електронних сигарет на здоров’я людини на основі аналізу проведених досліджень.
Мета роботи передбачає розгляд наступних завдань:
1. Надати характеристику поняття «електронна сигарета»;
2. Навести відомості про склад розчину та аерозолю електронних сигарет;
3. Дослідити стан обізнаності про електронні сигарети та можливі негативних явищ, пов’язані з їх використанням на основі проведеного дослідження (опитування);
4. Охарактеризувати токсичний вплив електронних сигарет на здоров’я людини
Структура роботи. Робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків та списку використаної літератури.

1. Поняття електронної сигарети

Електронні сигарети почали виготовлятися як електронний засіб доставки нікотину в організм людини з 2003 року в Китаї. З того часу відзначається неухильне зростання поширеності споживання електронних сигарет в усьому світі [5].
Існує велика кількість різних інженерних конструкцій цих пристроїв, але всі вони спрямовані на генерацію аерозолю, що містить нікотин, який при вдиханні (палінні) легко надходить у легені, досягає альвеол і проникає в артеріальну кров людини [3, с. 46]. Аерозоль утворюється з розчину, який крім нікотину, одержуваного з тютюнового листя, складається з декількох базових рідин і ароматичних речовин. Виробники використовують різний за складом розчин, але в якості базових речовин найбільш часто використовуються пропіленгліколь і гліцерин. Як ароматизатори використовуються тютюн, ментол, кава, фрукти, солодощі та алкоголь.
Розчини більшості конструкцій електронних сигарет містяться в знімних картриджах певного обсягу і відрізняються за вмістом нікотину і ароматичних речовин. У деяких видах електронних сигарет розчин змішується з різних інгредієнтів самим користувачем і поміщається в електронну сигарету, що може призводити до створення розчинів з неконтрольованою концентрацією нікотину і ароматичних речовин. Крім того, це дозволяє користувачеві самостійно модифікувати більшість з цих виробів, пристосовуючи їх до інших речовин, наприклад, для споживання марихуани [4, с. 729]. Розчин електронних сигарет перетворюється на аерозоль при зіткненні з електронною системою випаровування, яка розігрівається за допомогою замінної акумуляторної батареї.
Основною відмінністю конструкцій електронних сигарет є спосіб розігріву і перетворення розчину в хімічні речовини, що надходять в організм людини і навколишнє середовище. Дуже відрізняється і якість виробництва електронних сигарет. Зазвичай, самі пристрої виробляються в Китаї, але багато компаній розчини виробляють в США. Останнім часом ряд американських виробників електронних сигарет вирішили згорнути виробництво в Китаї і перевести його в США, оскільки, незважаючи на дешеву робочу силу в Китаї і низьку вартість виробництва, існує невідповідність виробленого там товару останнім вимогам Управління по контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів (FDA) США.
Основною речовиною розчину електронних сигарет є нікотин. Необхідно відзначити, що нікотин є речовиною, до якої розвивається залежність, а також в підвищених концентраціях він призводить до розвитку багатьох порушень в організмі: вивільнення адреналіну і норадреналіну, катехоламінів, збільшує секрецію кислого шлункового соку, стимулює секрецію гормонів передньої долі гіпофіза і т. д . Виробники повідомляють, що картриджі зазвичай містять від 6 до 36 мг нікотину, але іноді вони можуть містити до 100 мг. Крім того, при самостійному змішуванні розчину вміст нікотину та інших речовин стають не контрольованими. В результаті, вміст нікотину в крові людини може бути в 20 разів вищим, ніж при курінні стандартних сигарет.
Більшість електронних сигарет розроблені таким чином, що нагадують традиційні тютюнові вироби (сигарети, трубки, сигари, сигарили, кальяни), більш того в даний час їх стали виробляти у вигляді звичних речей, таких як авторучки або USB-флешкарти [2]. Це дозволяє використовувати електронні сигарети непомітно для оточуючих, в тому числі на робочому місці і в місцях, де куріння заборонено. Такий режим використання електронних сигарет може призводити до споживання підвищених доз нікотину, що, в свою чергу, значно збільшує ризик розвитку нікотинової залежності.
Твердження, що електронні сигарети є ефективним засобом для відмови від куріння тютюну мотивує деяких дослідників громадського здоров’я та політиків до підтримки використання електронних сигарет, що ускладнює прийняття об’єктивного рішення по їх регулюванню.

2. Склад розчину та аерозолю електронних сигарет

Вміст нікотину та інших хімічних речовин в різних моделях електронних сигарет і картриджах може широко варіюватися, а для споживач не має можливості визначити, яку саме кількість нікотину він отримує при використанні конкретного придбаного виробу [2]. Для більшості брендів електронних сигарет вміст нікотину в розчині картриджів, вказаний виробником, і той, що визначається при незалежних дослідженнях, не збігаються. При цьому в крові споживача може сформуватися концентрація нікотину, яка веде до розвитку залежності. Дослідження, що моделюють куріння електронних сигарет, показали, що при одному затягуванні вміст нікотину в крові становить від 0 до 35 нг. В результаті 30 затягувань вміст нікотину в крові досягне того ж рівня, що і при повному викурюванні однієї стандартної сигарети, що містить 0,1 мг нікотину [6].
У продажу є картриджі, при використанні яких в одній затяжці вміст нікотину на 20% перевищує вміст нікотину в затяжці стандартної сигарети, що збільшує ймовірність формування нікотинової залежності. Крім того, проведений у Великобританії аналіз аерозолю різних за конструкцією електронних сигарет показав, що не існує статистично значущої кореляції між вмістом нікотину в розчині електронної сигарети і змістом нікотину в її аерозолі, що є результатом різної інженерної конструкції електронних сигарет [7, с. 492].
Для доставки нікотину в організм людини електронні сигарети генерують аерозоль, що складається з дрібних і ультра дрібних частинок. Розмір частинок і хімічний склад аерозолю може варіюватися. У зв’язку з цим, загальних відомостей про склад аерозолю і розмір часток немає. Всупереч поширеній в рекламі думки про повну безпеку електронних сигарет, в аерозолі виділяються шкідливі речовини – це леткі органічні сполуки, а також важкі метали.
Було проведене дослідження, яке з’ясовувало розміри частинок аерозолю електронних сигарет і їх розподіл в організмі курця при використанні розчинів на базі пропіленгліколя і гліцерину [8]. Було виявлено, що 9-18% частинок аерозолю попадали в альвеоли і в артеріальну кров і 9-17% розподілялися в ротовій порожнині, верхніх дихальних шляхах і бронхах, потрапляючи в венозну кров курця, а 73-80% частинок виявлялося в повітрі, що видихає курець. В цілому, за оцінкою дослідників 20-27% частинок аерозолю електронних сигарет потрапляли в кровоносну систему людини, яка палить, в той час як при палінні стандартних сигарет ця величина склала 27-35%.
В інших дослідженнях [9, 10] було встановлено, що розкид розміру часток аерозолю (від 120 до 165 нм) був таким же, як і в тютюновому димі стандартних сигарет, але кількість частинок була більшою в аерозолі.
Хімічний склад аерозолю електронних сигарет також в даний час повністю не вивчений. Дослідниками було проведено аналіз вмісту хімічних речовин в аерозолі, що генерують 12 електронних сигарет різних марок. Дослідження показало, що вміст багатьох токсичних речовин в аерозолі електронних сигарет було на 1-2 порядки нижче, ніж в тютюновому димі стандартних сигарет, але в аерозолі електронних сигарет були виявлені метали, такі як кадмій, нікель і свинець [11].
В електронних сигаретах нікотиновий розчин для генерації аерозолю стикається з нагрівальним елементом, що містить важкі метали (олово, нікель, мідь, свинець, хром). Також виявлено, що в аерозолі містилися олово, нікель і інші важкі метали в концентрації, яка у 2 – 100 разів перевищує концентрацію металів в тютюновому димі сигарет марки Marlboro. Наночастки нікелю і хрому (<100 нм) мабуть надходили в аерозоль з нагрівального елементу. Ці частинки можуть легко проникати в альвеоли легенів, надаючи локальний токсичний ефект і проникаючи в артеріальну кров. Було виявлено, що олово, володіє цитотоксичними властивостями по відношенню до легеневих фібробластів людини.
В іншому дослідженні з’ясовано, що в аерозолі електронних сигарет містяться специфічні для тютюну нітрозамінники, але в більш низьких концентраціях, ніж в димі стандартних сигарет [12].
3. Дослідження стану обізнаності про електронні сигарети та можливі негативні наслідки для здоров’я людини, які з цим пов’язані

Експериментування з електронними сигаретами швидко розповсюджується серед підлітків. За даними доповіді Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я масштаби використання електронних сигарет в цій групі з 2008 по 2012 рік збільшилася вдвічі (це дані по Північній Америці, Європейському Союзу та Республіці Корея). У 2012 році 7% громадян ЄС у віці 15 років і старші пробували електронні сигарети. Однак лише 1% від загальної кількості населення стали використовувати їх регулярно. У 2013 році 47% курців і бувших курців у США пробували е-сигарети, однак розповсюдження регулярного використання в цій групі склала 4%.
Варто зазначити, що поширеність е-сигарет у Європі та світі від 2008 р. зросла щонайменше вдвічі.
Пробували вживати ЕС до 7 % осіб у Європі та США [11]. У інших дослідженнях також вказують, що 72 % споживачів ЕС спочатку курили звичайні сигарети [7]. Особливо насторожують дані про зростання популярності ЕС серед підлітків, зокрема в США, Польщі, Латвії, Фінляндії та Кореї. Так, у 2012 р. 20,3 % учнів середньої школи та 7,2 % вищих шкіл повідомили про застосування ЕС, при цьому до того ніколи не курили звичайні сигарети [4]. Ще більшої уваги потребує той факт, що підлітки, які пробували ЕС, потім зі значно вищою ймовірністю переходили на звичайні сигарети [12].
7 вересня 2015 року Фінляндія оприлюднила нотифікацію про розробку «Проекту урядових пропозицій Парламенту щодо внесення змін до закону про тютюнові вироби та пов‘язаних з ним нормативно-правових актів».
Дія проекту поширюється на наступні категорії товарів:
 тютюнові вироби;
 електронні сигарети та картриджі до них, визначені у статтях 2 (16) і 2 (17) Директиви 2014/40/ЄС;
 рідину для заправки картриджів електронних сигарет (з вмістом нікотину та без).
Проект передбачає виконання директиви 2014/40/ЄС. Крім того, передбачається низка заходів, які є законодавчою ініціативою уряду Фінляндії. Зокрема, до них належать наступні:
 заборона продажу та імпорту всіх бездимних тютюнових виробів (зокрема, тютюну, призначеного для жування або нюхання);
 заборона ароматизаторів для електронних сигарет;
 застосування положень Директиви, що стосуються безпеки та якості рідини, що містить нікотин, до електронних сигарет без нікотину.
Основною метою документу є захист здоров'я населення, особливо запобігання вживання тютюну молодими людьми та підтримка вільного від тютюнового диму середовища.
В Україні головною проблемою вивчення означеної теми є те, що наразі тут узагалі немає жодного дослідження з приводу електронних сигарет. Звертає на себе увагу й брак будь-яких санітарно-гігієнічних норм в Україні для цих пристроїв, і як наслідок – велика кількість неякісних продуктів на ринку, реальний хімічний склад яких може не відповідати зазначеному. Ефективної перевірки та регламентування продажу таких виробів немає, що також дає більше простору для рекламної компанії виробників ЕС у висвітленні лише їхніх позитивних ефектів. А втім, до розгляду Верхов ною Радою України 22.04.2015 р. внесено законопроект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розповсюдження та реклами електронних сигарет», який має передбачати обмеження продажу електронних сигарет (зокрема заборону їх неповнолітнім) та заборону реклами пристроїв на території України.
Нами було проведено опитування курців електронних та звичайних сигарет (111 респондентів, які вживають звичайні сигарети, та 28, які користуються електронними сигаретами) за допомогою розробленого нами опитувальника.
Опитувальник містив наступні запитання:
1. Чи відомо вам про існування електронних сигарет?
2. Чи знаєте Ви, де можна придбати електронні сигарети в Україні?
3. Чи маєте ви знайомих, які використовують електронні сигарети?
4. Чи замислювалися Ви про те, щоб перейти на вживання електронних сигарет?
5. Від кого ви дізналися про електронні сигарети (від друзів чи знайомих, з реклами та Інтернету, від лікарів)?
6. Що може Вас мотивувати перейти на використання електронних сигарет?
Мета роботи – вивчення ключових питань застосування ЕС в Україні.
Встановлено, що про ЕС в Україні знають майже 91 % (95 % ДІ: 0,84; 0,95) курців. Окрім того, 54 % (95 % ДІ: 0,44; 0,63) з них думали про можливість переходу на ЕС (рис. 1).

Рис. 1. Результати даних про обізнаність стосовно електронних сигарет

Найчастіше про ЕС дізнаються від друзів та знайомих — 35 %, з Інтернету та реклам – відповідно 8 % та 7 % і жодного разу – від лікарів (рис. 2)


Рис. 2. Джерела, з яких опитувані дізналися про електронні сигарети

Водночас головним приводом для можливого переходу на ЕС (рис. 3) 22 % курців звичайних сигарет назвали бажання кинути курити, а 15 % – високу вартість сигарет.

Рис. 3. Причини можливого переходу на електронні сигарети

Варто зазначити, що серед можливих причин переходу на ЕПДН погіршення стану здоров’я поряд із прикладом друзів та знайомих посідало останнє місце в структурі – по 11 % (95 % ДІ: 0,06; 0,19), а за результатами опитування осіб, що вже вживають ЕС, 71,4 % (95 % ДІ: 0,62; 0,81) опитаних до переходу на ЕС пред’являли скарги, які вони пов’язували з курінням. Це свідчить, з одного боку, про важливість соціального фактора як одного з провідних у структурі мотивів тютюнокуріння, з іншого – про відносно низьку значущість скарг пацієнтів-курців як мотиву відмови від тютюнової залежності.
Таким чином, результати опитування свідчать про те, що українці мало обізнані з можливим ризиком використання е-сигарет і тому слід окреслити основні наслідки такого паління для людини.

4. Токсичний вплив електронних сигарет на організм людини

Виробники електронних сигарет вважають, що основною їхньою метою є допомога курцю відмовитися від цієї шкідливої звички, проте насправді – це є збереженням потягу до паління, як фізіологічного, так і психологічного. Інтерес індустрії полягає виключно у просуванні своєї продукції, щоб курець не кидав палити зовсім, а перейшов на електронні сигарети (наприклад, один із заголовків на офіційному сайті виробників електронних сигарет Gamucci звучить так: «Як кинути палити, якщо у Gamucci такий вишуканий дизайн?»).
Проект «Електронна сигарета» давно просуває компанія Philip Morris . Аналіз її документації з даної теми (представлений в мережі Інтернет в бібліотеці Legacy Library) дає можливість говорити про те, що компанія надає інформацію про електронні сигарети представникам ЗМІ для просування цього проекту. Виробники електронних сигарет активно завойовують ринок країн СНД.
Всі ці дії спрямовані на те, щоб переконати споживача в абсолютній нешкідливості електронних сигарет. Однак дослідження науковців свідчать про зовсім протилежне. Зокрема, американські вчені з’ясували, що в популярних електронних сигаретах, окрім нікотину міститься нітрозамін. Вчені довго вивчали вміст картриджу електронних сигарет, після чого вони заявили про те, що в більшій половині з них міститься небезпечна канцерогенна речовина.
Нітрозаміни – це група канцерогенів, які утворюються із алкалоїдів тютюну. Вони є етіологічними факторами злоякісних пухлин легенів, стравоходу, підшлункової залози, ротової порожнини у людей, які палять тютюн. При взаємодії з нітрозамінами молекули ДНК змінюють свою структуру, що є початком для злоякісного росту. Сучасні сигарети, не дивлячись на начебто знижену кількість смол, зумовлюють більше надходження до організму курця нітрозамінів.
У Центрі контролю над отруєннями в США, що пов’язаний із електронними сигаретами зафіксували, що звернення про отруєння електронними сигаретами зросли від одного на місяць (вересень 2010 року) до двохсот дзвінків на місяць (лютий 2014 року) [6]
У Центрі тютюнових продуктів в Управлінні продовольства і медикаментів (США) повідомили, що між 2008 роком і початком 2012 року було зафіксовано 47 випадків несприятливих побічних ефектів, що були пов'язані із електронними сигаретами; вісім з цих випадків були серйозно розглянуті [9]. Причинно-наслідкового зв'язку між електронною сигаретою і зареєстрованими побічними ефектами встановлено не було взагалі. Винятками є два випадки в Сполучених Штатах. В першому випадку – це смерть немовляти, що задихнулося від картриджу, в другому – опіки від вибуху самого картриджу [9]. У Сполучених Штатах Америки дитина померла після вживання рідкого нікотину в 2014 році, а інший подібний випадок був зафіксований в Ізраїлі в 2013 році [2].
Були зафіксовані дзвінки на гарячі лінії американських токсикологічних центрів, що пов'язані саме з рідинами електронних сигарет, які спричинили проблеми із очима та шкірою; ці випадки були зафіксовані як у дорослих, так і у маленьких дітей.[54] У Сполучених Штатах кількість дзвінків в токсикологічні центри, пов'язані з електронними сигаретами збільшилася в період між 2010 і 2014 роками. Таким чином, побічні наслідки від електронних сигарет тепер представляють 42 % усіх зареєстрованих випадків у порівнянні з тим, що було раніше (0,3 % усіх зареєстрованих випадків) [8]. В Управлінні отрутами в Каліфорнії зареєстрували 35 нещасних випадків контакту з електронними сигаретами з 2010 по 2012 роки. 14 з них були пов'язані з дитячою необережністю, а 25 – з випадковим контактом [9].
У споживачів електронних сигарет повинно бути чітко сформоване розуміння того, що цей продукт містить нікотин, який сприяє підтримці нікотинової (тютюнової) залежності, що викликана палінням тютюну.
Незважаючи на те, що токсичність частинок аерозолю електронних сигарет мало вивчена, існують суворі докази їх цитотоксичних властивостей. У кількох дослідженнях цитотоксичність аерозолю вивчалася на людських легеневих фібробластах, людських стовбурових клітинах ембріона, нервових стовбурових клітинах мишей. Bahl з співавторами [7] з’ясували, що цитотоксичність для різних по конструкції електронних сигарет варіювалася від високої токсичності до низької або до відсутності токсичності. Крім того, цитотоксичність залежала від концентрації і використовуваних в розчині ароматизаторів. Було доведено, що стовбурові клітини більш чутливі до речовин аерозолю, ніж диференційовані клітини людських легеневих фібробластів. Можна припустити, що найбільш чутливими до речовин аерозолю можуть бути вагітні жінки, що використовують електронні сигарети або вдихають вторинний аерозоль електронних сигарет.
Крім того, існують докази того, що навіть при низькій концентрації або короткочасних експозиціях дрібними або ультра дрібними частинками навколишнього середовища може розвиватися легеневе або системне запалення і збільшуватися ризик розвитку серцево-судинних і легеневих захворювань.
Дослідження функціонального стану легенів здорових людей після активного куріння електронних сигарет (11 мг нікотину) в їх довільному режимі протягом 5 хвилин виявило динамічні збільшення опору повітряних шляхів (18%) і зниження оксиду азоту, який вдихається (16%). Дане дослідження підтвердило, що використання електронних сигарет призводить до звуження периферичних бронхів і викликає несприятливі фізіологічні наслідки, схожі з вживанням електронних сигарет. Найбільш небезпечно це може бути для осіб з бронхіальною астмою, емфіземою, хронічним бронхітом.
Короткотривалими наслідками користування електронними сигаретами є подразнення ока та дихальних шляхів під впливом парів пропіленгліколя.
Ряд досліджень підтвердили, що результатом використання електронних сигарет може бути розвиток серйозних пошкоджень і хвороб людини. Найбільш легкими з них є такі пошкодження як запалення горла і ротової порожнини, кашель, нудота і блювота.

Висновки

Таким чином, проведене дослідження дає можливість зробити наступні висновки.
Більшість досліджень, які стосуються електронних сигарет, проводяться за кордоном, в США та країнах ЄС вони є більш розповсюдженими.
Думки стосовно нешкідливості електронних сигарет просуваються компаніями, які займаються їх виготовленням та розповсюдженням. Дослідження щодо токсичного впливу електронних сигарет на здоров’я людини є нечисленними та не до кінця систематизованими. Однак вже сьогодні можна зробити певні висновки.
Аерозоль електронних сигарет є не просто «водяною парою», як стверджують виробники електронних сигарет. Розміри частинок і їх концентрація в аерозолі і тютюновому димі можна порівняти, але в аерозолі виявляється більшу кількість ультра дрібних частинок розміром 100-200 нм, що дозволяє їм легко проникати глибоко в легені і в кровоносну систему. Кількість, склад і токсичність частинок залежить від моделей електронних сигарет, а також від складу розчинів, в яких велику роль грають ароматизатори. Курці електронних сигарет видихають близько 70% частинок аерозолю, що підвищує вміст токсичних речовин в навколишньому повітрі. В даний час до кінця токсичний поріг впливу на людину частинок аерозолю електронних сигарет не вивчений, однак, існування ризику для здоров'я при активному і пасивному курінні електронних сигарет доведено.
Куріння електронних сигарет може призводити до розвитку нікотинової залежності, а також ряду серйозних пошкоджень і хвороб людини. Ні в одному з проведених дослідженнях не було доведено, що електронні сигарети є ефективним засобом для відмови від куріння тютюну.
Результати дослідження, проведеного серед студентів (курців і тих, хто користується електронними сигаретами) свідчить про те, що шкідливість е-сигарет в Україні мало популяризується.
Використана література

1. Дія електронних сигарет на організм. Електронні сигарети // eCigTalk. – 2015. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://sygareta.com/diya-elektronnih-sigaret-na-organizm-elektronni-sigareti.
2. Мрига І. А. Електронні Сигарети — Нова ера згубної залежності? / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://voxukraine.org/2015/05/10/e-syharety/.
3. Сахарова Г. М., Антонов Н. С., Донитова В.В. Введение запрета на потребление табака в медицинских учреждениях: оценка готовности. // Пульмонология, – 2012 – № 3 – С. 45-50
4. Bullen C., Vickerman K., Newcombe R., Walker N. Notes from the field: electronic cigarette use among middle and high school students // Morb.Mortal Wkly Rep. – 2013. – N 62 (35). – Р. 729 –730
5. Dutra L, Glantz SA. E-cigarettes and conventional cigarette use among U.S. adolescents: a cross-sectional study [published online ahead of print March 6, 2014]. JAMA Ped. doi: 10.1001/jamapediatrics.2013.5488. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://archpedi.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1840772.
6. Electronic cigarettes: review of use, content, safety, effects on smokers and potential for harm and benefit / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://tobonline.com/Media/Default/Article/Addiction-%20Hajek%2014.pdf
7. Etter J., Bullen C. A longitudinal study of electronic cigarette users // Addict Behav. – 2014. – N 39. – С. 491 – 494
8. Givens A, Cheng P-S. I-Team: E-cigarettes, used to smoke marijuana, spark new concerns. 4 New York. October 11, 2013. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://www.nbcnewyork. com/investigations/ECigarettes-Drugs-Marijuana-Vapor-Pens-Smoking-Team-227269001.html.
9. Goniewicz ML, Kuma T, Gawron M, Knysak J, Kosmider L. Nicotine levels in electronic cigarettes. Nicotine Tob Res. 2013;15:158–166.
10. Grana R, Popova L, Ling P. A longitudinal analysis of electronic cigarette use and smoking cessation [published online ahead of print March 24, 2014]. JAMA Int Med. / [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1846627.
11. King B., Alam S., Promoff G. Awareness and ever use of electronic cigarettes among US adults // Nicotine Tob. Res. – 2013. – N 15 (9). – С. 1623–1627
12. Leventhal A., Strong D., Unger J. et al. Association of Electronic Cigarette Use With Initiation of Combustible Tobacco Product Smoking in Early Adolescence // JAMA. – 2015. – N 314. – P. 700 – 707
Категорія: БЖД | Додав: admin
Переглядів: 1969 | Завантажень: 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Онлайн замовлення

Заказать диплом курсовую реферат

Інші проекти




Діяльність здійснюється на основі свідоцтва про держреєстрацію ФОП